Apple Pay Türkiye Neden Desteklemiyor ? Mevzuat Ne Der?

Android işletim sistemine sahip yeni nesil akıllı cep telefonları NFC çipini kullanarak mobil ödeme çözümlerini rahatlıkla kullanabiliyor. Ancak benim gibi iPhone kullanıcıları ellerinde teknoloji harikası cihazları ile sadece izliyor. Aslında bu gibi işlemleri bizim cihazlarımızın da rahatça yapabileceğini biliyoruz. Ülke dışında bu işlemlerin rahatlıkla yapıldığını da görüyoruz. Bu yazıda Apple Pay Türkiye neden desteklemiyor sorunu cevaplayacağız.

Ülkemizde yeni bir iPhone modelini satın almanın ciddi bir ekonomik yükü bulunuyor. Vergiler ve döviz kuru sayesinde biz bir kaç asgari ücret biriktirerek satın aldığımız iPhone modelini Amerika’da 1 asgari ücretin yarısından daha azını vererek alabiliyorlar. Biz iPhone satın alırken bu kadar fazla paramızı veriyoruz ve satın alırken parasını verdiğimiz donanımları maalesef ülkemizde kullanamıyoruz. Neden mi?

Ülke dışında insanlar otobüs kartı kullanmıyor. Yanlarında kimlik bile taşıması gerekmiyor. Kredi kartı mı, o da nedir? Apple Watch ya da iPhone yanlarında olması yeterlidir.

iPhone cihazlarında bulunan NFC tagini ödeme işlemleri için kullanmak istiyorsanız Apple Pay API’sini kullanmanız gerekiyor. Kendi uygulamanız içerisinde NFC kullanarak bir ödeme işlemi yapmanıza Apple izin vermiyor. Bu tipteki uygulamaların App Store’da yayınlanmasını engelliyor.

Size yakın geçmişten bir örnek vereyim. Bir zamanlar TouchID kullanarak İşCep uygulamasında oturum açabiliyorduk. Artık açamıyoruz. Bu yönetmelik öncesinde İşCep’e şifresizce girebiliyorduk.Ancak parmak izi bilgisi İşCep uygulamasında tutulmuyordu. iOS işletim sistemi üzerinde bu bilgi tutuluyordu. Mevzuat böyle bir şeye izin vermedi. Mevzuata göre biyometrik veriler İşCep tarafında tutulmalıydı. Böyle bir şeye de Apple izin vermediği için İşCep uygulamasından bu özellik kaldırıldı.

Apple’ın almış olduğu izin Avrupa Birliği mevzuatını kapsıyor. Türkiye Bankacılık mevzuatı gereği bu hizmeti kullanabilmek için yerel bir izin alması gerekiyor. Yerel izin denilince belli şartlar ve denetlemeler devreye giriyor. Yerel izinler demek Apple için ek maliyet demektir. Apple Pay’in Türkiye’de kullanılabilmesi için Apple’ın ülkemizde bir ödeme kuruluşu kurması ya da lisans sürecini tamamlamış olan bir ödeme kuruluşunu satın alıp onun üzerinden ödemelerini geçirmesi gerekiyor. Apple Pay’in ülkemizde hizmete girebilmesi için bankaların Apple Pay ile entegrasyonlarını tamamlamaları gerekiyor. Bu işlem hem bankalar için hem de Apple için ek bir maliyet.

Uzun lafın kısası bankacılık mevzuatları gereği bankacılık ile ilgili tüm işlemlerde kontrolün banka uygulamasında olması gerekmektedir. Apple ise kontrol ve güvenlik bende olmalı diyerek bu tipteki uygulamalara izin vermiyor. Bu tipteki işlemlerin Apple Pay kullanarak cüzdan uygulaması üzerinde olmasını istiyor. Çözüm mü? Çözüm basit: Her 2 taraftan birisi fedakarlık yapacak. Ya bankacılık mevzuatında esneme yapılacak ya da Apple bu uygulamalara NFC üzerinden direkt yönetim yapabilecekleri apilar verecek. Umarım bir orta yolda buluşulur.

Tüm bunlara rağmen ülkemizde iPhone NFC kullanılarak pos cihazları ile iletişim kurabiliyor. Ancak maalesef ülkemiz banka kartları ve ülkemiz bankaları ile değil! Her zaman olduğu gibi güzelim ülkemizde biz gene 3. sınıf vatandaş olduk ve yabancı uyruklu kişiler ülkemizde rahatça takılıyor. İsviçre bankalarına gitmeden mobil uygulama üzerinden sanal kredi kartı oluşturabiliyorsunuz. Bu kredi kartını da Apple Cüzdan uygulamasını tanıtarak ülkemizde bu kredi kartını kullanabilirsiniz. Ancak zaman zaman İsviçre’deki bankanıza para yüklemeniz gerekecektir. Burada da ek maaliyetler sizin karşınıza çıkacaktır.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir