İkinci El iPhone Alırken Kontrol Etmeniz Gerekenler

iPhone fiyatları aldı başını gidiyor. Bu sebepten dolayı sıfır model iPhone almak artık hayal oldu. 2020 yılında sıfır iPhone 12 Pro alabilmiştim ancak bu sene ikinci el iPhone 13 alabildim. Hem kendi cihazımı satarken hem de yeni cihazı alırken bazı şeyleri kontrol etmek zorunda kaldım. İkinci el iPhone alırken kontrol etmeniz gerekenler biraz fazla ama adım adım gitmenizde fayda var.

Basit ve herkesin bilebileceği maddelerden başlayıp daha kompleks maddelere doğru adım adım ilerleyelim.

Garantiyi Kontrol Edin

İlk olarak iPhone’un garantisi var mı? Bunu zaten ilan açıklamasında okumuş ya da satıcıya sormuşsunuzdur diye düşünüyorum. Ancak bunu gene de kontrol etmekte fayda var. Belki cihaz satılana kadar cihazın garantisi azalmış ya da bitmiş olabilir.

Eğer garantisini kontrol edeceğiniz cihaz internete bağlıysa Ayarlar > Genel > Hakkında menüsü içerisinde cihazın garantisi ne kadar kalmış, telefon desteği daha ne kadar var rahatlıkla görebilirsiniz.

Donanım Kapsamı ve Teknik Destek bilgileri Var yazan cihazı tercih etmenizi öneririm.

Apple’ın oluşturmuş olduğu Servis ve Destek Kapsamı kontrol etme web sitesine cihazın seri numarasını yazabilirsiniz. Cihazın seri numarasına Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünden ulaşabilirsiniz.

Onarım ve Servis Kapsamı Etkin olan bir cihazı almanızı öneririm. Eğer cihaz çok yeniyse Telefonla Teknik Destek maddesinde de garantiniz olacaktır. Bu varsa cihaz hakkında Apple’ın çağrı merkezinden kolaylıkla destek alabilirsiniz demektir. Ancak bu desteği sonradan satın da alabilirsiniz. En önemlisi Onarım ve Servis Kapsamıdır.

IMEI Bilgisini Kontrol Edin

Sim kart takılabilen her cihazın kendine ait taklit tekil bir numarası vardır. Bu numaralar BTK tarafından kayıt altına alınmaktadır. Alacak olduğunuz iPhone’un ithalat yoluyla kayıtlı cihaz olmasını tercih ederim. Ancak eski nesil pasaport kaydı varsa yolcu beraberin getirilen cihaz da alabilirsiniz. Kayıt dışı cihazlar belli bir süre sonra şebeke alımına kapanacaktır. Bu sebepten dolayı sıkça ülke dışına gidip-gelen bir kişi değilseniz ve kayıt için vergi ücretini karşılamak istemiyorsanız kayıt dışı cihaz asla almayın.

İkinci El iPhone Alırken Kontrol Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Telefon numarası çevirerek *#06# numarasını arayarak veya Ayarlar > Genel > Hakkında menüsü altından iPhone’un IMEI numarasına erişebilirsiniz. Eriştiğiniz bu numarayı BTK’nın sitesinde sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda cihazınızın e-sim desteği olduğundan dolayı 2. IMEI numarası da olabilir. Bu bilgiyi de kontrol etmenizde fayda var.

Eğer alacağınız iPhone kutulu ise kutusundaki IMEI numarası ile cihazın IMEI numarası tutarlı mı bunu da kontrol edin.

Pil Sağlığı

İlan açıklamasında zaten cihazın pil sağlığı % kaç kaldı yazıyordur. Ancak siz gidene kadar belki bu yüzdelik oran değişmiş olabilir. Cihazın garantisi varsa ve kasası temizse %80’in altına düşmüş cihaz alınır. Ancak diğer durumlarda almanızı tercih etmem.

Fatura

Eskiden faturanın önemi daha fazlaydı ancak siz gene de faturalı cihazları almayı tercih edin. Cihazın faturası olması cihazın kaça olmadığı ve ne zaman alındığını size gösterir. Fatura dijital de olabilir basılı da olabilir.

FaceID / TouchID

Ekranı değişen cihazların FaceID ve TouchID sensörlerinin çalışmasında çoğunlukla problem yaşanıyor. FaceID ve TouchID sensörlerinden hangisi alacağınız iPhone modelinde varsa onu kontrol edin.

Ekran Değişmiş mi?

Ekranı değişmemiş cihazı almanızı tercih ederim. Ancak ekranı değişmiş bir iPhone alacaksanız da orijinaliyle değişmişini tercih edin. Sahte ekranların ömrü çok uzun olmaz. Sahte ekran renkleri doğru bir şekilde veremez. Cihazda sahte ekran olup olmadığını anlamak için videonun 5:28 zamanını izleyebilirsiniz.

Kamera Kontrolü

iPhone’un ön ve arka kamerasını kontrol edin. Arka kameradaki tüm sensörleri de kontrol edin. Kamera lenslerinde çizik ya da çatlak var mı bunları kontrol etmeyi unutmayın.

İkinci El iPhone Alırken Bakılması Gerekenler

Hoparlör / Mikrofon

Cihazınızın hoparlörünü kesinlikle kontrol edin. Hem cihazın altında bulunan hoparlörünü hem de ahizesini kontrol edin. Mikrofonunu da test etmeyi unutmayın. Su hasarlı cihazlarda sesler boğuk gelip boğuk gidebilir.

Portlar Çalışıyor mu?

Cihazınızın şarj portu ve kulaklık portu çalışıyor mu? İçerisine toz veya kir kaçmış da olabilir. Ya da başka bir hata da olabilir. Siz cihazın girişlerini kontrol edin. Cihazınızda kablosuz şarj varsa kablosuz şarjı da test edin. Varsa MagSafe’i de test edin.

Kasanın Durumu

Cihazın kasasında ne kadar çizik, ezik ve kırık var bunları kesinlikle farklı ışıklarda farklı açılarla kontrol edin.

Dokunmatik Ekran Testi

Cihazın dokunmatik ekranında bir problem var mı? Çok parmaklı hareketleri de test etmenizi öneririm.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir