Random Access Memory RAM Nedir ve Neden Özeldir ?

Atı yem koşturur, bilgisayarı ram coşturur atasözündeki ram nedir ? Hepimiz akıllı cep telefonu, tablet, bilgisayar ve hatta akıllı televizyon seçimi yaparken bile ram değeri yüksek olanı seçmeye çalışıyoruz. Neden böyle yapıyoruz ? Çünkü ram değeri yüksek olan cihazlar daha pahalı ve satıcı da onları öneriyor. Satıcı kardeşe inanıyor ve pahalı ise vardır bir şeyi vardır diyoruz öyle değil mi ?

Ram Nedir ?

Tahmin edeceğiniz üzere 3 İngilizce kelimenin kısaltmasından oluşmuştur. Bu 3 kelime başlıktan da anlayacağınız üzere random access memory’dir. Bu 3 kelimeyi Türkçe’ye çevirecek olursak. Rastgele erişim hafıza yani rastgele erişebilir bellek diyebiliriz. Ram bir bellek yani hafıza türüdür. Verilerin ve bilgilerin depolanabileceği ve depolandıktan sonra erişebilineceği bir depolama birimidir. Burada rami özel kılan sıfat yani diğer depolama birimlerinden ayıran özellik rastgele erişebilir olmasıdır.

Ram üzerindeki veriler belirli bloklara yazılmaktadır. Bu bloklara yeni bir veri yazılacağı zaman ilk bloktan sona doğru bakılarak ilk boş bloğa yazılır gibi bir kural bulunmamaktadır. Bu ve benzeri kurallar hard disk ve cdler gibi çeşitli veri depolama birimlerinde vardır. Sırasız ve rastgele bir biçimde rame veri yazılmaktadır. Dizi şeklinde veriler ancak ilk elemanından sonra sıra ile yazılmaktadır. (Yeteri kadar boş yer var ise eğer yok ise bu kural da bozulmaktadır).

Ramin diğer bir özelliği de volatile yani uçucu bir depolama birimi olmasıdır. Bu kelime çok önemlidir. Ne anlama geliyor dersek hemen açıklayayım. Üzerinden elektrik akımını çektiğiniz zaman ram üzerindeki bilgiler uçacaktır. Yani cihazı kapatırsanız ram üzerindeki bilgiler silinecektir. Ram yeni baştan dolmaya başlayacaktır. Ram kalıcı bir veri depolama birimi değildir.

İşin özünde ram bilgisayarın çalışırken depoladığı verileri saklayabildiği bir depolama birimidir. Yani çalışan programlar ne kadar ağır programlar ise ya da aynı anda ne kadar çok birden fazla iş yapmak istiyorsanız raminiz de o kadar büyük olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir