İşlemcide Çekirdek Sayısı Fazla Olması Ne İşe Yarar ?

Bir bilgisayar ya da telefon alırken artık işlemci 4 çekirdekli 8 çekirdekli gibi ifadeler duyduğunuzu biliyorum. Sizinle bu videoda mümkün olduğu kadar teknik terminolojiden kaçınarak işlemcide çekirdek sayısı fazla olması ne işe yarar bu konuya değinelim.

Bu sayının fazla olmasının ne işe yaradığını konuşmadan önce işlemcide çekirdek nedir ve işlemci nedir bunlara bir değinmek istiyorum. 

Ben bilgisayar diyeceğim ama siz akıllı cep telefonu, araba veya buzdolabı ne aklınıza gelirse o olarak düşünebilirsiniz. Central Process Unit dediğimiz Merkezi İşlem Birimi bilgisayarın beyni olarak bilgisayarda tüm işlemlerin yapıldığı merkez diyebiliriz. Bilgisayarda açmış olduğunuz tüm programların buna işletim sistemi dahil işlemlerinin yapıldığı kısım burasıdır. 

Programınız SSD ya da hard diskte kuruludur. Siz programı açtığınızda programa ait ilgili komutlar ya da dosyalar rame taşınır ve ramden bu datalar işlenebilmesi için işlemciye gelir. Klavye komutları buraya gelir her şey buraya gelir ve burada işlenir. 

İşlemcide Çekirdek Sayısı Fazla Olması Ne İşe Yarar ?

Gelen bu işlemlerin kontrol edilmesi ve düzenlenmesi için işlemcilerin içerisinde çekirdek yer alır. Her işlemcide en az 1 adet çekirdek yer almaktadır. Çekirdek dediğimiz şey aslında işlemci içerisinde yer alan yonganın adıdır. 

Yonga nedir derseniz de çok sayıda küçük anahtardan diyottan oluşmuş elektronik devrelerdir. Eş zamanlı veya farklı görevler üzerinde çalışabilen çekirdekler işlemcilerin merkezi yönetim sistemidir. Bir işlemcide çekirdek sayısı ne kadar fazlaysa işlemcinin çalışma kapasitesi de o kadar hızlı olur.  O kadar fazla işlemi aynı anda rahat bir şekilde yapabilir.

Ama şöyle düşünmeyin benim işlemcim 4 çekirdekli sadece 4 işlemi aynı anda yapabilirim demeyin. Siz sadece bilgisayarı açtığınızda bile aynı anda binlerce işlem yapılabilmektedir.

Biliyorum gene teknik terminolojiye girmeden duramadım ancak kısaca şunu söyleyebilirim çekirdek sayısı arttıkça aynı anda çoklu işlem yapma oranınız artacaktır.

Çekirdek sayılarına göre işlemciler isimlendiriliyor. O da şu şekilde oluyor:

  • Çift çekirdek = dual-core
  • Dört çekirdek = quad-core
  • Altı çekirdek = hexa-core
  • Sekiz çekirdek = octa-core

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir