Microsoft Dataverse Tablo Yapısı Kullanarak Verileri Tutar

Microsoft Dataverse tablo yapısı kullanarak verileri tablolar içerisinde depolamaktadır. Bu yönü ile Microsoft SQL veritabanı ile benzerlik göstermektedir. Tablo içerisindeki her bir satır veritabanında tutulan yeni bir veriyi bize göstermektedir. Bu tablodaki verilerin tutulan özelliklerini tablodaki sütunlar bize söylemektedir. Her bir tablo da aslında veri verinin modelini göstermektedir.

Microsoft Dataverse Tablo Yapısı

Microsoft Dataverse çözümü içerisinde birden fazla veritabanı oluşturabilmektesiniz. Oluşturmuş olduğunuz Microsoft Dataverse veritabanı varsayılan olarak bir kaç tablo ile hayatına başlamaktadır. Siz işletmenizin ihtiyaçlarına göre bu tablolarda güncelleme ya da ekleme yapabilirsiniz.

Dünyanın neresinde olursanız olun bir kuruluştaki tablo yapısını diğer bir kuruluştaki Dataverse’e çözüm kullanarak aktarabilirsiniz.

Microsoft Dataverse veritabanı çok büyük ve kompleks veri modellerini depolamak için uyumludur. Tablolar milyonlarca kayıtları tutabilirken Microsoft Dataverse veritabanı 4 terabyte veri tutabilmektedir. Bu veri kapasitesi sizin satın almış olduğunuz lisans türüne göre değişiklik göstermektedir.

Microsoft Dataverse üzerinde bulunan veri modeli Common Data Model (Ortak Veri Modeli) olarak tanımlanmaktadır. Open Data Initiative (Açık Veri Girişimi) adı verilen sektör çapında yayınlanan bir tasarımdır. Bu tasarım önceden tanımlanmış tablolar, kolonlar, mantıksal veriler ve ilişkileri barındırmaktadır.

Bu tasarım modelini kullanarak veritabanları arası veri aktarımınız kolaylaşmaktadır. Amerika’yı bir daha keşfetmek zahmetine katlanmadan rahatlıkla bir çok adımı atlayarak işletmenizin asıl ihtiyaç duyduğu şeye yoğunlaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu zengin ekosistemin nimetlerinden faydalanarak geniş veri modellerini kullanabilirsiniz.

Tablo Tipleri Nelerdir?

Microsoft Dataverse içerisinde 2 farklı tablo tipi bulunmaktadır:

  • Standart: Microsoft tarafından oluşturulmuş tablolardır. Yeni kurulum sırasında otomatik olarak oluşmaktadır. Yeni kolonlar ekleyebilirsiniz ancak sadece özel tablodan kolon silebilirsiniz.
  • Kompleks: Server tarafındaki iş mantıkları, gerçek zamanlı iş akışları ve pluginler içeren tablolardır. Bu tarz tabloların örneklerini Dynamics 365 uygulamalarında görebilirsiniz.

Eğer bir tablodaki kolon sayısı çok fazlalaşıyorsa tablo yapınızı elden geçirmekte ve cross tablolar oluşturmakta fayda vardır. Önce standart tabloları kullanmanızı öneririz. Bu tabloları yeniden isimlendirebilirsiniz ancak bu tabloları kullanmak önceliğiniz olsun. Bu söylememdeki en büyük sebep performans ve oluşturabileceğiniz tablo sayısının bir sınırı olmasıdır. Bu sınırı değiştirebilirsiniz ancak işinizi görebilecek bir tabloyu kullanmak varken sıfırdan bir tablo açmaya ne gerek var?

Tablo Türleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir