Face ID vs Touch ID ? Hangisi Daha Güvenilir Hangisi Daha Hızlı ?

iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE 4 karşımıza Touch ID ile geleceğini de bu yazıda size aktarmıştım. Bu cihazın ardından Teknotra YouTube kanalında bir anket başlattım. Anketin sonuçlarına göre Face ID daha çok tercih edilen bir teknoloji olmuş. Peki ama Face ID vs Touch ID dersek hangisi daha iyi?

2013 yılında iPhone 5S ile birlikte Apple bizimle Touch ID teknolojisini tanıştırdı. Bu teknoloji temelinde bir parmak izi sensöründen farklı değildi. Uzun yıllar Apple cihazlarında Touch ID sensörünü kullandık. Baktığımızda bir hayli başarılı da bir teknolojiydi. Bu teknolojini yerini iPhone’da Face ID aldı. İlk Face ID’li cihaz olan iPhone X de karşımıza 2017 yılında çıktı.

Touch ID Teknolojisi

iPhone’un ana ekran tuşuna entegre edilmiş olan Touch ID cihazın kilidini açmak başta olmak üzere bir çok işlemde bizim işimizi kolaylaştırdı. Touch ID, en dıştaki çizilmeye dayanıklı safir cam tabakasıyla korunur. Safir cam, sensöre koruma sağlamanın yanı sıra, parmak izlerini sensöre odaklamak için bir mercek görevi de görür. iPhone’da safiri başka nerede görmüştük? Evet, kamera lenslerinde !

Apple, Touch ID’nin gerçek parmak izlerinizi değil, bunların “matematiksel bir temsilini” sakladığını söylüyor. Bu nedenle, birisi bu veri tabanını ele geçirse bile parmak izlerinizi tersine çevirmek imkansızdır. Apple, Secure Enclave adlı gelişmiş bir güvenlik mimarisi kullanarak bu verileri daha da korur. Ayrıca, cihaz parmak izi verilerini saklamaz. Bu verilere yalnızca Secure Enclave mimarisi üzerinden erişebilirsiniz. Bu nedenle, iOS, diğer uygulamalar ve hatta Apple sunucuları bu verilere erişemez.

Face ID Teknolojisi

Face ID özelliğine sahip iPhone/iPad’inize her baktığınızda, nokta projektörü ayrıntılı bir yüz haritası oluşturmak için yüzünüze 30.000’den fazla görünmez nokta yansıtır. Bu görünmez noktalar görevlerini karanlıkta da başarılı bir şekilde yerine getirebilirler.

Cihazınızın kilidini açmaya çalıştığınızda, Face ID yüzünüzün matematiksel bir temsilini oluşturur ve kimlik doğrulama sistemini kurarken sakladığınız yüzle karşılaştırır. Eşleşirse, iPhone’unuzun kilidi açılır ve satın alma işlemleri onaylanır.

Touch ID gibi, yüz tanıma verilerine işletim sistemi ve uygulamalar erişemez. Bunun yerine Secure Enclave’de depolanır.

Apple, Face ID’nin güneş gözlüğü taktığınızda, şapka taktığınızda veya sakalınızı kestiğinizde bile doğru şekilde çalıştığını iddia ediyor. Son zamanlarda Apple, maske özelliğine sahip Face ID ile iOS 15.4’ü piyasaya sürdü. Maske taksanız bile Face ID’nizi kullanarak iPhone’unuzun kilidini açmanıza olanak tanıyor

Face ID vs Touch ID

Hız: Bu konuda şüphesiz TouchID çok daha iyi bir teknolojidir. Sensörlerin parmağı okuma hızı Face ID’nin ışınları yollayıp onaylama hızından daha hızlıdır. Günlük hayatta da bunu fark etmiş olabilirsiniz. Ancak bazı senaryolarda Face ID daha hızlı olabiliyor. Örneğin cihazınızda bir bildirim var ve bu bildirimi açmak istiyorsunuz. Kilit ekranındayken siz bildirime bastığınız anca Face ID yüzünüzü taramaya başlar. Ancak Touch ID’de ise bildirime bastıktan sonra parmağınızı ana ekran tuşuna götürmeniz gerekiyor. Bu da biraz zaman kaybına neden olacaktır.

Güvenlik: Apple’a göre Face ID, Touch ID’den 20 kat daha güvenilir. Apple’a göre sahte parmak izi kullanım olasılığı 50.000’de 1’ken sahte yüz kullanımı milyonda birlere kadar çıkabiliyor. Buna ek olarak bir de gözleriniz ile kamera sensörlerine bakmadan kilidin açılmaması özelliğini açarsanız iş daha da karışık bir hale gelebiliyor. Ama şu da bir gerçek kız arkadaşımın telefonunu kız kardeşi Face ID ile rahatlıkla açabiliyor.

Onarım Maliyeti: Face ID teknolojisi için kullanılan sensörler tabiki de Touch ID teknolojisinde kullanılan sensörlere göre daha komplike ve pahalıdır. Bu sebepten dolayı onarım maliyeti olarak Face ID tartışmasız daha pahalıdır.

Kişi Sayısı: Touch ID’da 5 parmağa kadar parmak izi cihaza tanıtabiliyorsunuz. Bu parmak izleri sizin olmak zorunda da değiller. Ancak Face ID için sadece 2 farklı yüz tanımı yapabiliyorsunuz. Bu bir bakıma iyi bir bakıma kötü bir şey. Ailenizin daha az ferdi sizin cihazınızın kilidini biyometrik veriler ile açabiliyorken daha az replika olasılığı da ortaya çıkıyor.

Gizli Kullanımlar: Bir sınıfta dersteyken ya da bir tiyatrodayken parmağınızla iPhone’un kilidini açmak mı sizin için daha rahattır yoksa yüzünüzü telefona tutup okumasını beklemek mi? Sıra altından telefonu kullanıyorsanız parmak izini tercih edeceğinizi düşünüyorum.

Soğukta: Soğuk bir yerdeyseniz muhtemelen elinizde eldiven takıyor olabilirsiniz ya da işiniz gereği de elinizde eldiven olabilir. Bu gibi durumlarda Face ID daha avantajlıdır çünkü yüzünüzdeki maske ve gözlüklerle de sizi tanıyabilir.

Sensör Kirliliği: Nadir de olsa Touch ID sensörünün bulunduğu ana ekran tuşu kirlenebiliyor. Kirlenmesi halinde Touch ID sensörü sizin parmağınızı okuyamadığı durumlar ortaya çıkabilir. Ancak Face ID sensörü bu gibi durumlarda daha avantajlıdır.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir