En Tehlike iPhone Yazılımı Pegasus – İzleniyor Olabilirsiniz

Hep iPhone çok güvenilir diyoruz ancak güvenlik açığı olmaya sistem yoktur. Bir bilgisayar mühendisi olarak size tüm samimiyetim ile söylüyorum. Bunun aksini iddia eden yalan söylüyordur. Her geçen gün yeni güncelleme ile bulunan güvenlik açıkları kapatılıyor olabilir. Ancak her yeni gelen oyun ve uygulama ya da özellik ile bu açıklar da oluşuyor. iPhone’un tarihindeki En Tehlike iPhone Yazılımı Pegasus ile izleniyor olabilirsiniz.

Pegasus, İsrail siber silah şirketi NSO Group tarafından geliştirilen iPhone üzerine gizlice ve uzaktan kurulmak üzere tasarlanmış bir casus yazılımdır. Casus yazılım, adını Yunan mitolojisindeki kanatlı at Pegasus’tan almıştır. Bu uygulamayı kim kullanıyor bilemeyiz. Ancak bir çok kaynağa göre firma bu casus yazılımı hükümetlere satıyor. Hükümetler de gazetecileri, siyasi adamları ya da tehlikeli farklı insanları bu casus yazılım ile takip ediyormuş.

Wikipedia’ya göre Mart 2023’te bu yazılım uzaktan sıfır tıklama ile iOS 16.0.3’e yüklenebilmişti. Demek ki mevcutta tam sürüm olarak yayınlanmış en güncel iOS 16 sürümleri ile de bu yazılım çalışabiliyor. Pegasus’un yetenekleri yazılım güncellemeleri nedeniyle zaman içinde değişiklik gösterse de, Kaspersky’ye göre, Pegasus casus yazılımları kurbanın SMS mesajlarını ve e-postalarını okuyabilir, aramaları dinleyebilir, ekran görüntülerini alın, tuşları kaydedin ve kişileri ve tarayıcı geçmişine erişebilir. Başka bir rapor, bir bilgisayar korsanının telefonun mikrofonunu ve kamerasını kaçırıp gerçek zamanlı bir gözetim cihazına çevirebileceğini düzeltir.

En Tehlike iPhone Yazılımı

Böylesine güçlü bir yazılım sizin ya da benim kullanımıma sunulacak cinsten bir yazılım değil. Pegasus devletlere yüksek fiyatlarla satılan bir araç yazılım. Tam bir dağıtımın maliyeti milyon dolarları rahatlıkla bulabiliyor. Zerodium, kalıcı bir Android sıfır tıklamalı bulaşma zinciri için 2,5 milyon USD’ye kadar ödeme yapıyor. Pegasus’un iPhone üzerinde çalıştığını düşünürsek fiyatı siz düşünün.

Bu yazılımdan korkuyor ve korunmak istiyorsanız daha önceden de videolarda belirttiğim gibi cihazınızı günde 1 yeniden başlatın. Çünkü her yeniden başlatma sonrası bu tipte uygulamalar cihazınıza yeniden sızmak zorundadır. Sızmak o kadar kolay olmadığı için belki pes edebilirler. Bilmediğiniz bağlantılara tıklamayın. Bu konular sizin için çok kritik ise Safari, Chrome ve Firefox dışında bir tarayıcı ile internette gezinin. İnternet trafiğinizi maskeleyen bir VPN kullanın. Zincirleme takip sistemlerinden korunmak için de FaceTime ve iMessage özelliğini kapatabilirsiniz.

Pegasus ile çok fazla insan takip edilmiş durumda. Yayınlanan bir listede 50 binden fazla telefon numarası bulunuyordu. Hedef alınan gazeteciler arasında, CNN, The New York Times, Al Jazeera, Le Monde, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimlerin yer aldığı belirtildi. Takip edilen telefon numaraları arasında Türkiye’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetiyle bağlantılı isimler de var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir