Kullanım Haklarına Göre Lisans Türleri ve Örnekleri

Geliştirilmiş olan yazılımların kullanım haklarına lisans denir. Yani bir uygulamayı satın almış ya da sahip olduğunuz lisans kadar kullanabilirsiniz. Lisansınıza göre yazılımın özellikleri ve kullanım süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Kullanım haklarına göre lisans türleri bir uygulama için birden fazla türde olabilir.

Kullanım Haklarına Göre Lisans Türleri

Lisanslı Yazılım: Bir ücret ödeyerek kullanım hakkı bir kullanıcı ya da grup tarafından üretici firmadan satın alınmış yazılımdır. Bu tür lisansa sahip yazılımlarda herhangi bir süre ya da özellik kısıtlaması yoktur. Lisanslar ömürlük de olabilir belli aralıklarla yenilenmesi de gerekebilir.

Microsoft Office ürünleri, Adobe Photoshop ve Illustrator yazılımları lisanslı yazılımlardır.

Ücretsiz Yazılım (Freeware): Kullanım hakları tamamen bütün kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan yazılım türüdür. Kullanmak için herhangi bir ücret ödenmez. Bir ihtimal uygulamanın premium versiyonu yani lisanslı versiyonu ile arasında özellik farkı bulunabilmektedir.

Google Chrome, CCleaner ve FileZilla gibi yazılımlar ücretsiz yazılımlardır.

Trial Yazılım: Belirli bir süre zarfında kullanım izni olan yazılımlardır. Verilen süre bitiminde yazılımı kullanabilmek için lisansını satın almanız gerekmektedir. Bu tür yazılımlar genellikle 2 hafta ya da 1 ay gibi bir süre ile sınırlandırılmıştır.

Dirt Rally 2.0 gibi bazı bilgisayar oyunları ve SimpleMind gibi uygulamalar trial yazılımlardır.

Demo Yazılım: Bu tür yazılımlar tanıtım amacı ile kısıtlı olarak hazırlanmış yazılımlardır. Tüm özelliklerini kullanabilmek için lisansının satın alınması gerekmektedir.

SolidCAM Demo gibi uygulamalar, FiFa 20 Demo ve Pes 2020 Demo gibi oyunlar demo lisansa sahiptirler.

Beta Yazılım: Geliştirme aşamasında bulunan yazılımlar beta yazılım lisansına sahiptirler. Belli bir kısmı kullanıcılara sunulur ve yazılım hakkında kullanıcılardan geri dönüş istenir. Yazılım tutarsızlıklar gösterebilir ve bu tutarsızlıklar yüzünden geliştiriciler herhangi bir sorumluluk kabul etmezler.

WhatsApp Beta, Chromium ve Samsung Mobil İnternet Tarayıcı Beta bu tür uygulamalara birer örnektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir