Steve Jobs vs Tim Cook Karşılaştırması – Canlı Yayın

Kanal üyelerimizden Tim Cook vs Steve Jobs karşılaştırması içeren bir video oluşturmam istendi. Ancak bu videonun çok objektif olamamasından korkarak sizinle bu konuyu canlı yayında konuşmak istedim. Videonun objektif olamamasından çekincelerimin en büyük sebebi her 2 liderin de firmanın başında olduğu dönemlerdi. Tim Cook, büyük bir hastalık sürecinde firmanın başında oldu. Steve Jobs ise firmayı sıfırdan var etti diyebiliriz.

Canlı Yayını İzle

Aynı zamanda Steve Jobs’un çok büyük bir hayran kitlesi vardı. Bu hayran kitlesinin karşısına farklı bir isim olarak Tim Cook çıkınca gerçekten işi çok zordu. Tim Cook değil her kim gelirse gelin işi zor olurdu.

Rakiplere Karşı Üslup

Steve Jobs ile ilgili şunu rahatça söyleyebilirim: Kamu televizyonunda ya da herhangi bir platformda asla rakibi eleştirmekten korkmazdı. Çok cesur bir tavır ile sert sözlerini esirgemeyen bir kişilikti.
Ancak Tim Cook, çok daha sakin ve diplomatik bir tavır ile genelde konuşurdu. Özellikle rakipler hakkında konuşurken çok daha “Aman başım belaya girmesin, yeni bir dava açılmasın” üslubu ile konuşuyor.

Müşteri Geri Dönüşleri

Steve Jobs, kendi bildiklerini okuyan bir kişilikti. Müşteri geri dönüşleri ve şikayetleri tabiki de görür ve bir kısmını okurdu ancak bu konuda Tim Cook çok daha duyarlı diyebiliriz. Kendisinin her sabah 5’de müşteri geri dönüşlerini ve maillerini incelediğini biliyoruz.

Diğer Firmalar ile İş Birliği

Steve Jobs, donanımdan yazılıma ve hizmete kadar tüm ekosistemi kontrol etmek isterdi. Bu kontrol sayesinde şüphesiz Apple, sorunsuz ve stabil bir kullanıcı deneyimi müşterilerine sunabiliyordu. Firma, tıpkı bir startup gibi organize olup diğer şirketler ile iş birliğini sınırlandırdı. Ancak tedarik zincirindeki bazı sorunlar ya da Avrupa Birliği gibi kominitelerin baskısı nedeniyle ya da çeşitli farklı sebepler ile Tim Cook diğer şirketler ile iş birliği yapmak zorunda kaldı ve iş birliği de yapıyor.

Farklı Pazarlara iPhone

Steve Jobs, tasarlanan ürünlerin pahalı olduklarının bilincindeydi. Bu ürünlerin amaçlarına odaklanıp diğer firmaların neler yaptığına pek kulak asmazdı. Ancak Tim Cook tarafından karşımıza iPhone 5C çıktı. Çok farklı renk seçeneği olmayan iPhone günlerinden 5C’ye geldik. 1 iPhone lansmanı yapan firma 4 farklı iPhone modeli tanıtır oldu. Farklı pazarlarda da var olabilmek ve farklı pazarlara da iPhone satabilmek için farklı iPhone modelleri karşımıza çıkar oldu.

Ben iPhone SE modellerinin Steve Jobs yaşasaydı piyasada olabileceğini düşünmüyorum.

Lansmanlardaki Üslup

Her iki lider de yeni ürün ve hizmetleri büyük bir inavosyonmuş gibi tanıtmak konusunda gayet başarılılar. Steve Jobs’un One more thing… çıkışları ile sahnede bir tiyatrocu gibi dolaştığını hepimiz biliyoruz. Lansmanlar sırasında izleyicilerde beklenti ve heyecan yaratma konusunda Steve Jobs gerçekten başarılıydı. Steve Jobs sahnede bir ürünü anlatırken o ürüne ne kadar tutku ile bağlandığını anlayabiliyordunuz ve bu tutku da bir şekilde size de bulaşıyordu.

Tim Cook ise lansmanlarında daha anlaşılır ve net bir tavır takınıyor. Steve Jobs kadar tiyatro sergilemeden ürünlerin performansı ve üstünlüğüne vurgu yapıyor.

Steve Jobs vs Tim Cook Mükemmeliyetçiliği

Steve Jobs çok daha mükemmeliyetçi bir kişi olarak biliniyor. Bu da onu çalışılması çok daha zor bir kişilik haline getiriyor. Ancak sıfırdan bir firmayı buralara getirmek için yüksek standartlar ve bu azme ihtiyaç var mıydı dersiniz? Steve Jobs’un mükemmeliyetçiliği sayesinde firmanın ürünleri daha stabil bir yapıda mıydı dersiniz?

AirPower denilen kablosuz şarj ünitesini biliyor musunuz? Apple tarafından tasarlanılan bu ürün iPhone X’in lansmanında gösterildi. Ancak bu ürün, Apple’ın yüksek standartlarını karşılamadığı için piyasaya çıkmadı. Aslında Tim cook da biraz mükemmeliyetçi ancak Steve Jobs’un mükemmeliyetçiliği tavrı nedeniyle çok ön plana çıkmış.

Doğru Zamanda Doğru CEO

Günümüz dünyasında bir firmaya kolay kolay sataşamazsınız. Mütşeri geri dönüşlerini umursamadan kendi bildiğinizi okursanız firmanız çok uzun ömürlü olmaz. Aynı zamanda bir çok sebepten dolayı diğer firmalar ile işbirliği içerisinde olup farklı örgütlerle de çalışmak gerekiyor. Bu sebepten dolayı her 2 CEO da iyi ki kendi dönemlerinde Apple’ın CEO’su olmuş diyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir