Nokia 6280 – Bir Tutam Nostalji Eski Nokia Cep Telefonu

Selamlar herkese, elimde görmüş olduğunuz bu Nokia modelinin adı 6280! 2005 yılının haziran ayında tanıtılmış olan bu cep telefonu artık reşit bir modeldir. Kutusu ve kutu içeriğine kadar temiz bir şekilde duran cep telefonunu bir tutam nostalji video serisi kapsamında sizinle konuşmak istiyorum.

Cihazı Tanıyalım

Bu cep telefonu Nokia 6270’in yeni modeli olarak piyasaya çıkmıştır. 6270’de bulunmayan 3G desteği 6280’de bulunmaktadır. Çok üst seviye olmayan bu cep telefonu yılına göre başarılı sayılabilecek özelliklere sahipti. Çok ucuz muydu? Hayır ancak herkesin 1 numaralı tercihi de olamıyordu. Elimizde bulunan cep telefonu Turkey CV karbon siyahı modeli olarak geçiyor.

Kutu

Bu yaşında bir telefon kutusuyla birlikte benim koleksiyonumdaysa tabiki de kutusu hakkında da konuşacağız. Kutunun ön yüzünde telefonu ve planör mü desem rüzgar sörfü mü desem bir şey ön plana çıkartılmak istenmiş ancak siz bu konuyu benden daha iyi yorumlarsınız.

Kutunun altında cihaza ait bilgiler ve bandrollerimiz bulunuyor. Kutunun tepesinde Nokia logosu, telefonumuzun fotoğrafı, model bilgisi ve Nokia’nın web sitesine ait adres bulunuyor. Kutunun arka tarafında ise telefonun öne çıkan özellikleri bir kaç dilde yazılmış durumdadır.

Kutuyu açtığımızda karşımıza Nokia 6280 çıkıyor. Bu parçayı kaldırdığımızda telefona ait kulaklık ve şarj aleti karşımıza çıkıyor. Ardından telefona ait evrakları kutunun altında görmek mümkün.

Bu cep telefonu 10 Nisan 2006 tarihinde 750 YTL’ye satın alınmış. Nokia PC Stuite yazılımını barındıran bir CD kutudan çıkıyor. Aynı zamanda telefonun kulanım kılavuzu, hızlı başlangıç kılavuzu, garanti belgesi ve yetkili servislerin listesinin bulunduğu bir kağıt kutuda bulunuyor.

Tasarım

Kızaklı bir cep telefonu formunda bu cihaz karşımıza çıkıyor. O zamanlar kaydırmalı telefonların havası bir başkaydı. Bir çağrı geldiğinde düğmeye basarak değil de telefonu kaydırarak gelen aramayı açmak büyük olaydı.

Telefonun ön tarafında bir çizgi bulunuyor. Bu çizgi sayesinde telefonu kaydırmak daha kolay diyebilirim. Tabiki de telefonu kaydırmadan da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Telefonun güç tuşu telefonun tam tepesinde değil de ön kısım ile tepe kısmı arasındaki kıvrımda bulunuyor.

Ön tarafta ahizemiz, ön kameramız, ekranımız ve tuşlarımız bulunmaktadır. Telefonun sol tarafında bas konuş için bir tuş bulunmaktadır. Bu tuşun altında kızılötesi bulunmaktadır. Kızılötesinin altında da hafıza kartının yeri bulunmaktadır. Telefonun alt kısmında donanım bağlantı yeri ve şarj girişi bulunmaktadır.

Telefonun sağ tarafında ses yükseklik tuşları ve kamera tuşu bulunmaktadır. Telefonun kızağını açarsanız karşınıza numerik tuş takımı çıkacaktır.

Telefon hafif ve ince diyemem. Ancak o dönemlerde bu kalınlıktaki ve ağırlıktaki cihazlara alışmıştık. Belki bu telefon kızaklı olmasaydı daha ince bir yapı ile karşımıza çıkabilirdi.

Bu telefonda yaşı itibariyle biraz yıpranmalar var. Örneğin: telefonun kızağını kaydırmazsanız üst kısmı ile alt kısmı arasında hafif bir boşluk olduğunu hissediyorsunuz. Elin sürekli temas ettiği yerlerde boya atmaları ve soyulmalar var. Ancak tüm bunlara rağmen ben orijinal kasasını değiştirmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.

Ekran

2.2 inç büyüklüğünde 240×320 piksel çözünürlükte TFT bir ekran bu cep telefonunda bulunuyor. İndirdiğiniz görselleri duvar kağıdı ya da ekran koruyucu yapmak gibi özellikler bu cep telefonunda bulunuyor. Ana ekranına da bazı kısayollar ya da araç takımları ekleyebiliyorsunuz.

Açık havada bu ekranın performansı kesinlikle günümüz şartları için yetersiz. Aynı zamanda ekran için parlaklık sensörü ya da parlaklık ayarı da bulunmuyor. Güç tasarruf modunu açarsanız ekran parlaklığı kısılıyor, kapatırsanız da ekran parlaklığı artıyor. Gerçekten kısılma ve artış arasındaki fark belli oluyor ancak kesinlikle açık hava için yetersiz bir parlaklık diyebiliriz.

Kamera

Bu cep telefonunda 2 adet kamera bulunuyor. Ön tarafta bulunan kamera VGA çözünürlüktedir. Ancak ön taraftaki kamera tıpkı Nokia E71’de olduğu gibi sadece görüntülü aramalarda çalışabiliyor. Bu sebepten dolayı bu cep telefonun arka kamerasının yanında öz çekimler için bir de ayna bulunuyor. Arka kamera demişken arkada 2 megapiksel çözünürlüğünde bir kamera bulunuyor. Arka kameranın kendine ait bir flaşı bulunuyor ve 480p çözünürlükte video kaydı yapabilmektedir. Aynı zamanda 8x dijital yakınlaştırma da yapabilmektedir.

Bu kameradan günümüz cihazlarının performansını beklemek çok büyük haksızlık olur. O dönemler için konuşursak gündüz performansı yeterli ancak karanlık ve loş ortamlardaki performansı o günler için de çok iyi sayılmaz.

Kamera hakkında daha fazla konuşmadan sizi karşılaştırmalı örnekler ile baş başa bırakmak istiyorum.

Özellikler

Toplamda 74 MB dahili saklama alanı ile gelen cep telefonu aynı zamanda miniSD kart desteğine de sahiptir. 6 MB da RAM bu cep telefonunda bulunuyor. 220 MHz hızında bir çip cihazda bulunuyor. Döneminde de şimdi de bazı dosyaları ya da klasörleri açarken bekletebiliyor. Saklama alanı konusunda bu cep telefonunda bazı limitler bulunuyor. Örneğin maksimum son 20 gelen, son 20 giden ve son 20 cevapsız aramayı kayıt altında tutabilmektedir.

Nokia 6280 Özellikleri

Bu cep telefonunu kullanırken telefonun kızağını kapattığınızda kaldığınız yerden kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunu söylememin sebebi şu: Bazı cep telefonlarında kullanım sırasında kızağı kapattığınızda telefon uygulamalardan çıkıp direkt kilit ekranına dönüyor. Ekrana dönüp her şeyi kapatıp kilitlememesi benim için büyük bir avantaj. Ancak kimi kullanıcılar ekrandaki tuşları kilitle tuşuna basmayı unuttuğundan dolayı bu durum yanlış aramalara yol açabilir, dikkatli olmak lazım.

3G bağlantı desteği sayesinde bu cep telefonu görüntülü arama yapabiliyor. Bluetooth 2.0 teknolojisi bu cep telefonu tarafından desteklenmektedir. Aynı zamanda A2DP desteği de bu cep telefonunda bulunmaktadır. Bluetooth olmasına rağmen aynı zamanda bu cep telefonunda veri gönderimleri için kızılötesi özelliği de bulunmaktadır.

MMS ve e-posta özellikleri de bu cihazda var. Aynı zamanda WAP 2.0’un yanında xHTML desteğinin olması da 3G hızında internette rahatça gezinmenizi sağlamaktadır. Aynı zamanda bir dönem taksicilerin vaz geçemediği Bas Konuş özelliği de bu cep telefonunda bulunmaktadır.

Takvim ve planlayıcı konusunda neredeyse tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir telefondur. İçerisinde tekrarlı bir şekilde etkinlik oluşturmanızı sağlayan bir takvimi bulunmaktadır. Telefon araması yapmanızı hatırlatıcı ya da yapılacaklarınızın listesini tutan bir yapı telefonda bulunuyor. Geri sayım, kronometre ve çalar saat de bu cep telefonunda bulunmaktadır.

Nokia 6280 multimedya özellikleri açısından da gerçekten zengin bir cep telefonu. Stereo FM radyo özelliği de bu cep telefonunda bulunmaktadır. Müzik çaları, video oynatıcısı, ses kaydedicisi ve ekolayzer ayarları derken bu cep telefonu multimedya anlamında dönemine göre başarısız sayılmaz. Ancak bu telefonda uzun videolar izleyecekseniz kesinlikle harici bir medya oynatıcı kurmanızı öneririm. Çünkü cihaz içerisinde bulunan medya oynatıcıda maalesef ileri alma veya geri alma özellikleri bulunmamaktadır.

İçerisinde 3D Snake ve 3D Rally oyunları bulunmaktadır. Aynı zamanda Java desteği sayesinde rahatça bu cep telefonuna farklı oyunlar ya da uygulamlar da indirebilirsiniz. Java demişken bu cep telefonunda Symbian S60 değil de Symbian S40 işletim sistemi bulunmaktadır. Bu işletim sistemi S60’a göre daha hafif bir işletim sistemidir.

Tema desteği ve tercih seçimleri ile bu cep telefonunda kişiselleştirmeler yapabiliyorsunuz. Zil seslerini veya temaları de bu cep telefonuna rahatça indirebilirsiniz. Aynı zamanda indirdiğiniz gif dosyalarını da bekle moduna koyabiliyorsunuz.

Yorumlar

Ben bu telefonu ilk aldığımda Turkcell hat harici hatlar ile çalışmıyordu. Ancak ayarlar üzerinden internet ayarlarını AVEA olarak güncelleyince Türk Telekom hatları ile de çalışmasını sağlayabildim.

Bu cihazda en çok şikayet yaratan şeylerden birisi de basit ancak karışık olan menüsüdür. Evet, menüsü genel itibariyle çok basittir. Ancak özellikle listelerde sonsuzluk özelliğinin olması çok kafa karıştırmaktadır. Sağ yukarıda listenin kaçıncı elemanında olduğunuzu gösteren bir sayaç var. Listenin sonuna gelip tekrardan aşağıya inmek istediğinizde listenin en başına gitmektesiniz.

Bu cep. telefonunun sevilen özelliklerinden birisi de menüde bir uygulamanın üzerine işaretleyici getirip beklediğinizde size bu uygulamanın ne yaptığını anlatan bir yazı çıkartması büyük avantaj.

Kapanış

Günlük kullanım için bu cihaz yeterliydi. Ancak bu fiyata genel olarak sunabildikleri açısından genelde farklı modeller tercih edildi. Bu da 6280’in popülerliğini ve başarısını biraz gölgeledi diyebiliriz. Ancak 2024 yılında bu kondisyonda bu şekilde bir telefon olduğu için kesinlikle bir tutam nostalji serisinde paylaşılması gerekilen bir telefondu diye düşünüyorum.

Siz Nokia 6280 modelini hatırlıyor musunuz? Bu cep telefonu ile ilgili anılarınız var mıydı? Yorumlarınızı aşağıda yorum satırında belirtmekten çekinmeyin ve bu tipte videoları kaçırmamak için kanala abone olup çanı açabilirsiniz.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir