Sony Ericsson K750i – Bir Tutam Nostalji Efsane Sony Ericsson

Selamlar herkese, bir tutam nostalji serisinde Sony Ericsson markasına ait ikonik modellerden birisini bu videoda konuşacağız. Karşınıza Sony Ericsson K750i !

Cihazı Tanıyalım

Sony Ericsson K300i modelinin yerine geliştirilen bu model Clara kod adı ile üretilmiştir. Kamera, medya oynatıcı ve bir cep telefonunun kompakt bir cihazda birleşmesini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olan modeldir.

Bu cep telefonu genel olarak kullanıcıları tarafından sevilen bir model olmuştur. Dönemine göre kamerası beğeni toplamıştı. Müzik kalitesinin bir iPod kadar iyi olmadığını da kullanıcıları biliyordu. Ancak telefon gün sonunda tüm işlemleri tatmin edici seviyede yapabilen kaliteli bir cihaz olarak nitelendiriliyordu.

Kutu

Koyu yeşil, siyah ve beyaz renklerinin hakim olduğu bir kutu tasarımı var diyebiliriz. Türkiye çıkışlı bu telefonun kutusu üzerinde KVK bandrollerini görmek de mümkün. Kutunun ön tarafında K750i’nin görselini görüyoruz. Kutunun alt tarafında cihaza ait özel bilgiler varken kutunun üst tarafında Sony Ericsson yazısını görüyoruz.

Kutunun yan tarafında telefonun öne çıkan kamera özelliklerini bir kaç görsel bulunuyor. Aynı zamanda kutunun tam açılma yerinde Turkcell’in bir stickerını görüyoruz. Bu sticker bize, telefonun ayarlarının Turkcell operatörü için tanımlandığı bilgisini vermektedir.

Kutunun arka tarafına geçtiğimizde ise telefonun arka kısmını görebileceğimiz büyük bir görsel bulunuyor. Bununla beraber QuickShare özelliğini gösteren bir yazı da bulunuyor. Kutunun sol tarafında ise TRT bandrolü, K750i’nin bir fotoğrafı, markanın web site bilgileri ve telefonun şarja bağlandığını gösteren küçük bir görsel bulunuyor.

Tasarım

Telefonun ön yüzüne baktığımızda klasik bir Sony Ericsson tasarımı görmekteyiz. Joysticke sahip tuş takımımız, ekranımız, ahizemiz ve Sony Ericsson logomuz bulunmaktadır. Tuş takımında aktivite tuşu olarak isimlendirilen özeli bir tuş bulunmaktadır.

İlk bakışta joystick her zaman korkutmuştur. Ancak bu telefonun joystick problemi olmadı. Fakat her kullanıcı bu kadar şanslı maalesef olamıyor. Bu telefonun joysticki bozulduktan sonra yetkili servisinden aylarca K750i bekleyenleri biliyorum.

Telefonun sağ tarafında yakınlaştırma ve ses yükseklik işlemleri için kullanılabilecek tuşlar bulunmaktadır. Bu tuşların altında kamera deklanşör tuşumuz bulunmaktadır.

Telefonun sol tarafında ise müzik düğmemiz ve hafıza kartı yuvamız bulunmaktadır.

Telefonun üst kısmında kızılötesi bulunmaktadır. Aynı zamanda telefonu tamamen kapatmak ve açmak için de güç düğmesi bulunmaktadır.

Telefonun alt kısmında mikrofon ve şarj girişimiz bulunuyor.

Genel olarak telefon boyutları ile hoşuma giden bir modeldir. Kesinlikle kompakt bir tasarımı var ve bu da beni mutlu ediyor.

Cihazın arka kapağını açmak, pili yerleştirmek ve sim kartı takmak beni zorluyor. Özellikle pili çıkartıp da cihazın bilgilerini okumak istediğimde gerçekten zorlanıyorum.

Ekran

Sony Ericsson K750i 1.8 inç büyüklüğünde 176×220 piksel çözünürlükte bir ekran ile geliyor. Ekranın boyutunu ve çözünürlüğünü ilk duyduğunuzda şaka gibi geliyor değil mi? Tahmin edeceğiniz üzere TFT bir panele bu ekran sahip.

Seçmiş olduğunuz bir fotoğrafı ekran koruyucu olarak koyabilirsiniz. Aynı zamanda size saati ve telefondaki bildirimleri gösteren ekran karardığında çıkabilen hoş bir ekranı da var.

Telefonun bir ışık sensörü yok ancak ekran parlaklığını kendini değiştirebiliyorsunuz. Gündüz ışığında ekranın parlaklığı

Ekran ile kasa arasına zamanla toz dolmasından kullanıcılarının şikayetçi olduğunu hatırlıyorum. Belli aralıklar ile kasanın değişmesi ya da kasa ile ekran arasının temizlenmesinde fayda var.

Kamera

Bu cep telefonunun ön tarafında herhangi bir kamera bulunmuyor. Ancak arka tarafta dönemine göre iyi sayılan 2 MP çözünürlüğünde bir kamera bizi karşılaşıyor. Çok güzel bir kapak ile muhafaza edilen bu kamera otomatik odaklama özelliğine sahip. Aynı zamanda LED bir flaşı da bulunuyor. Bu flaşı zamanında xenon flaşa çevirenler olduğunu hatırlıyorum.

640×380 piksel çözünürlükte bu cep telefonu video kaydı da yapabilmektedir. Aslında rakamlar hakkında çok konuşmaya gerek yok. Bu cep telefonundaki kameranın performansını karşılaştırmalı olarak sizlerle paylaşayım.

Performans

Bu cep telefonunda Nokia modellerinde olduğu gibi Symbian işletim sistemi değil de Java temelli bir işletim sistemi bulunmaktadır. 38 MB dahili saklama alanına sahip olan cep telefonu aynı zamanda Sony tarafından geliştirilen Memory Stick Duo girişine de sahiptir. Kutudan 64 MB büyüklüğünde bir hafıza kartı çıkıyor ancak telefon 2 GB’a kadar hafıza kartı desteklemektedir.

Saklama alanı konusunda işletim sisteminin vermiş olduğu bazı limitler var. 30 gelen, 30 giden ve 30 cevapsız çağrıyı kayıt altında tutabilirsiniz. Aynı zamanda 20 alana sahip 500 adet kartvizit telefonun hafızasına kaydedebilirsiniz.

Menü geçişleri ve günlük kullanımda gayet hızlı bir cihaz diyebilirim. Hatta telefonun hızına kendisini kaptıran bazı kullanıcılar joysticklerinin kopmasına neden olmuştur.

Sony Ericsson K750i Özellikleri

Telefonda hangi menüde olduğunuz fark etmeksizin aktivite menüsünü açabilirsiniz. Bu menüden yeni etkinlikleri görebilir, düzenleyebilir, yer imlerine ve kısayollara erişebilirsiniz.

O dönemler polifonik zil sesleri konuşulurken bu cep telefonu MP3’ü de zil sesi yapabiliyordu. İnternetten tema indirip tema seçimi yapabilmek ve farklı zil seslerini internetten indirmenize imkan verebilmesi zamanında büyük beğeni toplamıştı.

Kablosuz bağlantıları kullanarak medya oynatıcı, sunum cihazı ve çeşitli elektronik aletlerin uzaktan kumandası görevini üstlenebilmesi sayesinde zamanında kullanıcıları bir çok kişiye sürprizler yaptı.

Bluetooth ve kızılötesi desteği bu cep telefonunda bulunmaktadır. Internet ayarlarını operatör değişikliği sonrası bağlantı ayarları kısmından manuel olarak değiştirmeniz gerekiyor. Yoksa telefon ile internete bağlanamayabilirsiniz.

3G desteğinin bulunmaması bir dezavantaj sayılsa da ön kamerasının olmaması ve ekranının da internette rahatça dolaşmaya uygun olmaması nedeniyle bence kabul edilebilirdi.

Bu cep telefonunda QuickShare özelliği bulunmaktadır. Bu özellik temelinde nerede olursanız olun bir kaç tuşa basarak kişileriniz ile iletişim halinde kalmanızı sağlamaktadır. Rahatlıkla fotoğraf çekip de dünyanın bir ucundaki farklı bir kişiye gönderebilmeniz hedeflenmektedir.

Profiller özelliği sayesinde seçtiğiniz profile göre zil sesi yüksekliği, titreşimli uyarı, tuş sesi, çağrı yönlendirme ve cevaplama modu gibi seçimleri yapabilirsiniz. Telefonun yazma dili ve telefon dilini farklı seçebilmektesiniz.

Aynı zamanda telefonu sesle kontrol edebiliyorsunuz. Tabiki çok geniş kapsamlı bir kontrol olmuyor ancak sesle arama ve cevaplama gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Telefonun menüsünü açmadan joysticin 4 yöne doğru basılmasına özel kısayollar atayabilmektesiniz. Aynı zamanda telefonun solunda bulunan müzik duşuna basınca radyo ya da medya oynatıcının açılmasını seçebilmektesiniz.

Telefon ofis özellikleri yönünden biraz sınırlı kalıyor. Örneğin içerisinde gömülü bir mail uygulaması bulunmuyor. Alarm, ajanda, görevler, notlar ve ses kaydedici gibi özellikler bu cep telefonunda bulunmaktadır.

Bu telefonda Sony tarafından geliştirilen PlayNow yazılımı bulunmaktadır. Bu yazılım karşımıza ilk defa 2004 yılında çıkmıştı. 32 ülkede hizmet veren bu yazılım sayesinde telefonunuza zil sesi gibi çeşitli medyaları dinleyebilir ve satın alabilirdiniz. Ancak artık bu servis hizmet vermediği için kullanılamıyor.

Bu telefonda da VideoDJ, PhotoDJ ve MusicDJ uygulamları bulunuyor. Bu uygulamalar ile birlikte videolarınızı, fotoğraflarınızı ve müziklerinizi cep telefonu üzerinden rahatça düzenleyebilmektesiniz. Java desteği sayesinde telefona farklı oyun ve uygulamaları da rahatça indirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir