MacBook Air M2 1 Yıl – Bilgisayar Mühendisi Gözünden

Selamlar herkese, başlıktan da anladığınız üzere sizinle bu videoda Macbook Air M2 deneyimlerim konusunda konuşacağım. Bunu konuşurken bir Mac almayı düşünüyorsanız size bazı yorumlarım da olacak. Öncelikle şunu söyleyeyim: Bu benim 3. Mac cihazım. Aynı zamanda bilgisayarı sadece oyun oynamak için kullanan birisi değilim. Hatta hiç değilim. Oyun konsolunda oyun oynamayı tercih ederim. Bilgisayar camiasına da yabancı değilimdir. 2018 yılında bilgisayar mühendisi olarak mezun oldum. MacBook Air M2 1 Yıl testi

Satın Alma Süreci

Biz bu bilgisayarı Apple’ın web sitesinden aldık. Apple’ın web sitesinde istediğimiz gibi bu bilgisayarı özelleştirdik. Özelleştirme yüzünden bu bilgisayarın gelişi biraz uzadı. 1 hafta kadar gümrükte bekledi ve sonrasında UPS kargo ile elimize ulaştı. Bu konuları ele aldığım bir video kanalda olduğu için şimdilik yüzeysel geçiyorum. Detaylar için MacBook Air satın alım sürecini anlattığım şu videoyu izleyebilirsiniz.

Kutu İçeriği

Bilgisayarı satın alırken Apple, size 2 farklı şarj adaptörü seçeneği sunuyor. Biz tek çıkışa sahip olan yüksek güçlü adaptörü tercih ettik. Bunun en büyük sebebi bilgisayarı daha hızlı şarj edebilmekti. Kutudan çıkan şarj kablosu aşırı sağlam olmasına rağmen biz bu kablonun dışını biraz örgü ile destekledik.

Tasarım

Bizim bilgisayarımız 13 inç büyüklüğünde ekrana sahip olan yıldız ışığı renginde olan modeldir. Ancak bu bilgisayarın açıkta durduğuna bakmayın çoğunlukla bu bilgisayarı kılıf ile kullanıyoruz. Boyut ve ağırlık olarak bu bilgisayarın taşımaya çok uygun bir cihaz olduğunu kesinlikle söylemeliyim. Dışarıdan bakıldığında premium duran ve diğer cihazlar gibi kaba olmayan bir tasarımı var.

13.3 inç büyüklüğünde ekranı gerçekten çok parlak ve kalitelidir. Fotoğraf ve video işleri ile uğraşanlar bu ekrandaki renkleri beğeneceğini düşünüyorum. Aynı zamanda açık mekanda bilgisayar ekranının parlaklığı da insanı mutlu ediyor. Ekran, boyut olarak küçük gelebilir ancak yüksek çözünürlük sayesinde ekranı ikiye bölerek yapmış olduğunuz kullanımlar da sizi tatmin ediyor. Ekranın 60 Hz olması bir grubu mutsuz edebilir ancak günlük işler için kesinlikle yeterli.

Ekranda bir çentik bulunuyor ancak bu çentik sizi günlük kullanımda rahatsız etmiyor. Eğer rahatsız edecek gibi olursa da kendinize şunu hatırlatın: Bu bilgisayarın ön kamerası gerçekten kaliteli. Bu kalite için çentiğe katlanmaya değer.

Klavyenin sağ köşesinde bulunan TouchID’den de memnunum. Çok hızlı bir şekilde parmağımı okuyabiliyor. Ekran ile klavye arasında bulunan menteşelere gizlenen hoparlörlerin de yeterli olduğunu söylemek istiyorum.

mac OS İşletim Sistemi

Nasıl bir kullanıcısınız? Bir çoğumuz evinde ve okulunda Windows işletim sistemli bilgisayarlar ile büyüdü. Siz de Windows’a alışık olabilirsiniz. Yeniliğe ve farklı bir şeyler denemeye alışık mısınız? Yapmak istediğiniz her şeyi yapamazsınız demiyorum. Biraz uğraşarak ya da alternatif yöntemler kullanarak yapabilirsiniz.

Uygulamaları kapatmak için sağ yukarı değil de farenizi sol yukarı götürmeniz gerekiyor. LaunchPad denilen arayüzde uygulamalarınızı görebiliyorsunuz. Bilgisayarı Kapat demek yerine Sistemi Kapat demeniz gerekiyor. Mac’in kullanımı zor değil sadece siz Windows’a alışıksınız.

App Store haricinde bir yerden Macbook’a uygulama yüklenemiyor diye bir algı var. Bunun tamamen yanlış olduğunu söylemem gerekiyor. İnternetten ya da farklı kaynaklardan kolaylıkla uygulama yükleyebilirsiniz.

Elinizde Apple ekosistemine ait farklı cihazlar var ise Mac kullanarak bir şeyler üretmek sizin için çok keyifli olacaktır. iPhone’da kopyaladığınız bir şeyi Mac’te yapıştırabilirsiniz. Mac’e bir fotoğrafı doğrudan iPhone kamerası kullanarak alabilirsiniz. Apple TV’de rahatça bilgisayarınızın ekranını paylaşabilirsiniz. Herhalde benim en çok kullandığım özellik süreklilik kamerasıdır. YouTube için video çekimlerimi iPhone’un kamerasını kullanarak Quick Time Player üzerinden yapıyorum.

MacBook Air M2 1 Yıl Deneyimlerim

M1 çipli Macler piyasaya çıktığında Intel çipe sahip olan bir model tercih etmiştim. Bunun en büyük sebebi de bilgisayar tarafında bu kadar köklü değişikliklere genelde 1 adım geride durmamdır. Sistem otursun da öyle alırız. Henüz uygulamaların destekleri bile tam olarak gelmemiştir demiştim. Ancak Apple Silicone işlemciler olmuş diyebilirim. Her şeyi ile bu bilgisayarlar çok iyi olmuş. Kesinlikle çok stabiller. Yeni gelen güncellemeler ile tam optimize bir şekilde çalışıyorlar ve uygulama desteği de istediğim kıvama gelmiş durumdadır.

Malware ve Spyware haricinde virüs konusunda hiç bir korkunuz olmasın. Onlar da kolay kolay bulaşmıyor gerçekten. Bu cihaz ile o kadar rahat internette dolaşıyorum ki size anlatamam. Güvenlik konusunda bilgisayarımda bir keylogger olmadığına eminim. Beni bir uygulamanın takip etmediğine eminim. Bence bu bir çok şeyden daha önemlidir.

Mobil Tasarım ve Şarj

M2 çip çok güçlü olduğu kadar çok dengeli bir şekilde enerji tüketiyor. Tabiki de ağır işler yaptığımda şarjım daha hızlı bitiyor ancak özellikle 4K video render etmek konusunda bu cihaz çok daha az şarj tüketiyor diyebilirim. Fan olmamasının da büyük avantajı var. Zamanında Intel çipler ile de Apple’ın fansız bilgisayar denemeleri olmuştu. Ancak Google Chrome’u bile açınca bilgisayarda performans kaybı oluyordu. Kesinlikle Apple’ın istediği o kıvama gelindiğini düşünüyorum.

Bilgisayarı şarjdan çıkartıp günlük işlerimi yaptığımda bilgisayarın kesinlikle şarjı kalıyor.

Oyun

Ben genelde çok oyun oynamayan birisiyim. Eğer oyun oynarsam da konsolda oynamayı severim. Evet, bu bilgisayar ile Windows cihazlarda olduğu kadar yoğun oyun oynayamazsınız. Sonuçta 4090 ekran kartı bu cihazda yok. Olsa da Mac OS işletim sistemi için bir çok oyun desteklenmiyor. Şarjdayken desteklenen oyunlarda bir kasma ya da donma olmasan çok stabil bir şekilde oynayabiliyorsunuz ancak şarjda değilken zaman zaman cihazın oyun performansında düşüşler olabiliyor. Örneğin Steam desteği var ancak Steam’de desteklenen oyun sayısı az. Apple Arcade ile de güzel oyunlar oynayabiliyorsunuz. Biraz daha mobil tabanlı oyunlar ancak ben Apple Arcade’in oyun geleceğinin iyi olacağını düşünüyorum. Ancak bir birimizi kandırmaya gerek yok. Eğer oyun için bilgisayar alıyorsanız alacağınız bilgisayar kesinlikle MacBook Air M2 olmamalı!

Yazılım Geliştiricisi

Bir yazılım geliştiricisi olarak MacBook Air M2 alınır mı? Evet, alınır ancak amaları var. Öncelikle geliştirmek istediğiniz yazılım Windows işletim sistemi odaklı mı olacak ya da yazılım geliştirirken kullandığınız araçlar ya da frameworkler Windows işletim sistemli cihazlar için daha başarılı mı çalışıyor? Benden size tavsiye: Bu bilgisayarı alayım da yazılım geliştirirken Windowsluk işlerimi sanal makinede yaparım ben demeyin. Microsoft SQL veritabanını localde çalıştıracaksanız, Windows Form uygulamaları ya da Microsoft teknolojilerini kullanarak web uygulamaları oluşturacaksanız hiç fantezi aramayın Windows işletim sistemli bir bilgisayar alın.

Ancak ben mobil uygulama geliştiricisiyim yada mobil oyun geliştiricisiyim diyorsanız bu bilgisayarı alabilirsiniz derim. Bu bilgisayar bu tipte yazılımları geliştirirken size sorun çıkartmaz ancak daha rahat bir şekilde bu tipte yazılımlar geliştirmek istiyorsanız bu jenerasyonda Pro bir model almanızı öneririm.

Performans

Dosya aktarımı, video editleme ve günlük işler konusunda M2 çipin çok performanslı olduğunu düşünüyorum. İşlemleri çok hızlı bir şekilde yapabildiği gibi güç tüketimi de çok az diyebilirim. Aynı zamanda sanallaştırmaya bu çip izin verdiği için sanal makine üzerinden rahatlıkla Windows kurup bu bilgisayarda çalıştırabiliyorsunuz.

Aksesuar Desteği

Sıradan bilgisayarlar için bu kadar çanta ve kılıf seçeneği asla bulabileceğinizi düşünmüyorum. 2 adet USB-C çıkışı sayesinde istediğim her aksesuarı bağlayabiliyorum. Aynı zamanda bilgisayarın hem MagSafe şarj girişi ile şarj oluyor hem de USB-C girişleri ile şarj olabilmesi de beni çok mutlu ediyor.

Sonuç

Taşınabilirlik açısında gerçekten çok başarılı bir bilgisayar. Apple ekosisteminin bir parçası olmasını sonuna kadar size hissettiriyor ve bu ekosisteme ait olmayı seviyorsanız mutlu olursunuz. Windows bir bilgisayardan geldiğiniz zaman biraz bocalayabilirsiniz ancak alışınca gerçekten ne kadar rahat ve ne kadar az karmaşık olduğunu anlayacaksınız. Günlük işlemlerde şarj konusunda çok başarılı bir cihaz diyebilirim. Bu bilgisayar 512 GB saklama alanına sahip ancak video işleri ile çok uğraştığınız zaman harici bir saklama alanına ihtiyaç duyuyorsunuz.

Günlük ve orta seviyede bir kullanıcıysanız kesinlikle diğer cihazların hantallığı ile uğraşmanıza gerek yok. Özellikle Apple ekosistemine ait cihazlarınız var ise saklama alanı ve ram yükseltilmiş bir MacBook Air alıp yıllarca gözünüz kapalı kullanabilirsiniz. MacBook Air M2 1 Yıl

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir