Redmi Note 8 Pro 2024 Yılında Alınır mı?

Selamlar herkese, artan cep telefonları fiyatlarından dolayı oluşan açıktan Çinli markaların ben iyi yararlandığını düşünüyorum. Bunlardan bir tanesi de Xiaomi’nin alt markası olan Mi oldu. Mi’nin Ağustos 2019’da tanıtmış olduğu Resmi Note 8 Pro çıktığı dönem amiral gemi katili olarak lanse edilmişti. Şu anda da ikinci eldeki fiyatları gayet makul olan Redmi Note 8 Pro 2024 yılında alınır mı?

Kutu

Kutu tasarımı şaşırmayacağınız üzere iPhone kutu tasarımına benziyor. Burada belki bir özentilik vardır belki de nakliye sırasında bu tipte tasarlanan kutuların gerçekten büyük avantajı vardır, bir şey diyemem.

Kutunun herhangi bir yerinde telefonun kamerası ve telefonun öne çıkan özelliklerini göremedim. Beyaz rengin hakim olduğu temiz tasarımda bir kutusu var.

Telefon kutu içerisinde normalde kitapçıklarının olmasını beklediğiniz beyaz bir kutucuk içerisinde duruyor. Tabi bu kutucuk içerisinde bir de sim kart aparatı var.

Kutu içerisinde garanti belgesive kullanım kılavuzundan farklı tasarımlarda ikişer adet bulunuyor. Cihazın kutusu içerisinde şarj kablosu ve günümüz modellerine inat bir de şarj adaptörü çıkıyor.

Tasarım

Telefonun kasa olarak hafif olduğunu söyleyemem. 200 gram ağırlığında bu cep telefonu. Bu ağırlığın en büyük sebebi 4500 mAh büyüklüğündeki bataryasıdır diye tahmin ediyorum. Ön tarafında %91 gövde/ekran oranı bulunuyor. Güzel bir değer diyebiliriz.

Telefonun ben bu rengine bayılıyorum. Kibar tasarıma sahip bir cep telefonu mu diye sorarsanız ben hayır derim. Özellikle kamera kısmında çok daha kibar bir tasarım beklerdim. Tek el kullanımı için bu cep telefonu biraz büyük kalıyor.

USB-C şarj giriş portu ve Android işletim sisteminin esnekliği sayesinde kesinlikle aksesuar desteği bu cihazın çok iyidir. Aynı zamanda günümüz modellerinin çok kıskanacağı 3.5 mm Jack girişi de bu cep telefonunda bulunuyor.

Telefonun arka kamerası çevresinde bulunan plastik kısımda bir çatlak var. Bu cihaz ilk gününden bu yana kılıf ile kullanılan bir cihaz olmasına rağmen bu çatlak aslında burada kullanılan plastiğin ne kadar zayıf olduğunu bize gösteriyor.

Ekran

Ekranı çok mu kaliteli? Hayır ancak yetersiz bir kalitede değil. Bu cep telefonunda AMOLED bir ekran olmaması büyük hayal kırılığı yaratıyor. AMOLED ekran olmadığından dolayı da hep açık ekran özelliği de bu cep telefonunda bulunmuyor. 6.53 inç büyüklüğünde 1080×2340 piksel çözünürlükte FHD+ bir ekran bulunuyor telefonda.

Güneş ekrana direkt gelirse görmek biraz zor olabiliyor ancak açık havada ekran kullanılmayacak kadar kötü değil. Ekran konusunda biraz takıntılı birisiyseniz ekranın renkleri çok doğru göstermediğini ve çok keskin olmadığını size söyleyebilirim.

Redmi Note 8 Pro 2024 Performansı Nasıl?

6 GB RAM’i olan bu cihazın 64 GB da dahili hafızası bulunuyor. 8 GB RAM’i olan modelleri de yok değil. Mediatek Helio90t işlemci ilk çıktığı günlerde uygulamalar ile çok iyi boy ölçüşebiliyordu. Ancak günümüz uygulamalarından olsa gerek artık zaman zaman cihaz donmalara başlamış. Ama bana sorarsanız bunun en büyük sebebi cep telefonunda kullanılan yazılımların tam optimize olmamasıdır. Arka planda siz fark etmeseniz de Mi markasına ait bir çok yazılım çalışıyor. Kesinlikle bu cep telefonunun custom bir rom ile çok daha iyi performans vereceğini düşünüyorum.

Android 9 sürümü ile piyasaya çıkan bu cep telefonu son büyük güncellemesini aldı. Son kararlı sürümünü Android 11 olarak aldı. İçerisinde de 1 Nisan 2022 güvenlik yaması bulunuyor. Keşke Android’in daha üst sürümlerini ya da daha güncel güvenlik yamalarını alsa. Ancak Android sürümünün daha güncelini kullanmak isterseniz custom rom kurma yolunu denemenizi öneririm.

Kamera

Telefonun arka kısmında 4 adet kamera bulunuyor. Ana kameramız geniş açılı ve 64 MP çözünürlüğündedir. Ultra geniş açılı kameramız 8 MP çözünürlüğündedir. 2 MP makro kameramız ve 2 MP derinlik algılama kameramız bulunuyor. Ön tarafta ise 20 MP çözünürlüğünde geniş açılı 1080 piksel 30 fps video kaydı yapabilen bir kamera bulunuyor.

Kamera konusunda bu cep telefonunun rakamları çok üst seviye gözükse de ben bu rakamların arkasının doldurulamadığını düşünüyorum. Bu cep telefonunun kamerası kötü mü? Hayır ancak bu rakamları görünce insan çok daha iyi şeyler bekliyor.

Optik görüntü sabitleyici olmaması bu telefonun kamerasında bulunan en büyük eksikliklerden birisi diye düşünüyorum. 4K 60 fps video çekimi yapamayan bu cep telefonu 4k 30 fps arka kamerası ile çekim yapabiliyor.

Çok adil bir karşılaştırma olmayacak ancak ben bu cep telefonunun kamerasını iPhone 14 Pro elimde olduğu için iPhone 14 Pro ile karşılaştıracağım.

Özellikler

Bu cep telefonunda çift fiziksel sim kart yuvası bulunuyor. Bu sebepten dolayı tercih edilen bir model ancak almayı düşündüğünüz cihazın imei kaydı tek sim kart için yapılmış ise problem yaşayabilirsiniz. Bu konuya dikkat etmenizi öneririm. Bu arada ikinci sim kart yuvası nerede derseniz hafıza kartı ile aynı yuva derim. Maalesef hem hafıza kartı hem de ikinci sim kartı takamıyorsunuz.

Bir çok Çinli cihaz gibi bu cep telefonu da bağlantı özellikleri konusunda çok seçenek sunuyor. Bluetooth 5 cihazda bulunuyor. Wi-Fi, GPS, NFC ve kızılötesi bu cep telefonunda bulunuyor. Hatta kızılötesi ile televizyon kumandası gibi bile cep telefonunu kullanabiliyorsunuz. FM radyo desteği de bu cep telefonunda var.

MIUI ikon tasarımları ve ekranlar arkasında arka planı bulanık göstermesi gibi tasarımsal detayları ile güzel görünüyor. Tema desteği ile de kişiselleştirmeyi sevenlerin hoşuna gidebilecek bir arayüzü var. Üstelik arayüzü size uygulama seçici ister misiniz gibi kişiselleştirme kapsamında sorular da soruyor. Kişiselleştirmeyi sevenler şüphesiz bu özellikleri sevecektir ancak benim gibiler için ise bu telefonun bu kadar seçeneğe sahip olması şüphesiz karışık gelecektir.

Çift uygulamalar özelliği sayesinde birden fazla hesap için uygulamaları çoklayabiliyorsunuz. Uygulama kilidi özelliği sayesinde uygulamalarınızı kilitle koruyabilirsiniz. Oyunları daha performanslı bir şekilde oynayabilmeniz için Game Turbo adında bir yazılım da cep telefonunda bulunuyor. Bu cep telefonunu bir büyüğünüz için alacaksanız kesinlikle basit modu açıp da vermenizi öneririm.

Cihaz kilitlendiğinde ön belleği temizleyebilmek gibi bazı seçenekleri cihaz size sunuyor. Bunları belli durumlarda açmak çok iyi olabilir ancak bu kadar çok ayar yapıp da bir cep telefonunu kullanmak beni gerçekten yoruyor. Tüm bunları işletim sistemi kendi optimizasyon algoritmaları ile gerekiyorsa yapsa daha iyi olmaz mı? Sonuçta bu bir akıllı cep telefonu değil mi?

18 Watt hızlı şarjı sayesinde orijinal adaptörü ile telefonu hızlıca şarj edebiliyorsunuz. Böyle bir cep telefonunda kablosuz şarj desteğinin olmaması beni birazcık üzüyor. Telefonda mono hoparlör teknolojisi bulunuyor. Sanki günümüz cihazlarındaki stereo hoparlör eksikliği biraz hissediliyor gibi geldi.

Redmi Note 8 Pro 2024 Yorumlarım

Açıkçası bana MIUI biraz kullanım açısından karışık geliyor. Bildirim panelinde kameranın sol tarafından parmağımı aşağı indirirsem karşıma bildirim merkezi geliyor. Kameranın sağ tarafından parmağımı aşağı indirirsem de denetim merkezi karşıma geliyor.

Telefonun titreşimini çok rahatsız edici buldum desem bana kızar mısınız? Telefon içerisinde sistem uygulamaları güncelleyici diye bir bölüm gördüm. Enteresanıma gitti açıkçası bu bölüm. Sistem uygulamalarından bazıları yazılım güncellemelerinden bağımsız olarak telefona indirilebiliyor.

Telefonda bir karışıklık hakim. Bunun sebebi de hem Google’ın yaptığı hem de Mi’nin yaptığı ve aynı görevi karşılamak için yapılan uygulamalar olduğunu düşünüyorum. Bu uygulamaların çoklanması nedeniyle de cep telefonu aynı zamanda yavaşladığına inanıyorum çünkü aynı görevi yapmak için 2 uygulama var ve 2 uygulama da kaynak tüketiyor. Kullanmadığını uygulamayı kesinlikle devre dışı bırakmanızı öneririm.

Sunduğu donanımsal rakamları ve fiyatını düşünürsek zamanının en iyi fiyat/performans modellerinden kesinlikle birisiydi. Ancak günümüz şartlarına ben bu telefonun Çinlilerin oyunları nedeniyle yenik düştüğünü düşünüyorum.

Bu cep telefonlarının şebeke problemi yaşayanları var. Bu sebepten dolayı alırken Wi-Fi açın, kapatın. Uçak moduna alın çıkartın. Şebeke sorunu var mı emin olmadan almayın. Aynı zamanda şarj girişi de yıllara yenik düşebiliyor. Bu sebepten dolayı telefonun şarj girişinde bir temassızlık var mı iyice kontrol edin. Işık sensörü arızası da sık sık yaşanıyor. Bu sebepten dolayı telefon ile görüşme yapın. Telefonu kulağınıza koyun ve ekran kapanıyor mu? Telefonun ekranına flaş tutun ve ekran parlaklığı kendiliğinden açılıyor mu? Bunları test etmenizi öneririm.

Bu fiyata artık akıllı cep telefonu bulmak gerçekten çok zor. Kamerası ve performansı orta seviyede olsun sonuçta verdiğim para belli diyorsanız alınabilir. Günlük yoğun bir kullanıcıyım derseniz custom rom kuracaksanız alın derim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir