Nokia C3 – 3G Olmayan Ofis Telefonu Nokia C3-00

Bir tutam nostalji video serisinde bu sefer bir cep telefonu modeline ait elimizde 2 adet her şeyiyle çalışan cep telefonu var. Nokia C3 modelinin pembe rengi ve siyah rengi elimizde. Tabi bir de bu cihazlardan birisine ait kutumuz da var. Sizinle bu videoda yılı 2010’a götürüp Nokia C3 modeline bakalım.

Cihazı Tanıyalım

Öncelikle bu cep telefonunun siyah modeli için halama, enişteme ve kuzenime teşekkür etmek istiyorum. Nokia C3 model serisinin bu cihaz C3-00 modelidir. Yapısı itibariyle üst seviye bir model değildi ve bunu cihazın her özelliğinden anlayabiliyordunuz.

2010 Haziranda tanıtılan bu cep telefonu görüldüğü üzere 4 sıra şeklinde QWERTY bir klavye ile geliyor. O zamanlar piyasada BlackBerry markası QWERTY klavyeli cihazları ile çok büyük ilgi topluyordu. BlackBerry modellerinin yüksek fiyatlarının yanında Nokia da uygun fiyatlı tasarımı onları andıran model ile piyasada başarılı olabileceğini düşünmüştü. Bu telefonun ana amacı hızlı bir şekilde mesajlaşma uygulamalarında kullanıcıyı temsil edebilmekti.

Kutu İçeriği

O dönemler Nokia modellerinin mavi renkteki kutu tasarımına Nokia C3 modeli de katılmış. Kutuya ön taraftan baktığımızda Nokia yazısını, model bilgisini ve modele ait büyük bir görseli görebiliyoruz. Kutunun üst tarafında cihaza ait ön plana çıkan özellikleri görebiliyoruz. Kutunun arka tarafında da cihaza ait görsel ve cihaza ait bazı özellikleri burada rahatça görebiliyoruz.

Kutunun sağ tarafında bandroller ve cihaza ait bazı özel bilgiler bulunuyor. Kutunun sol tarafında ise cihazın model bilgisini yeniden görebiliyoruz. Kutunun alt tarafında mevzuat gereği Türkçe dil desteği stickerı bulunuyor. Aynı zamanda kutunun açılmamış olduğunu zamanında gösteren Genpa stickerı da bulunuyor.

Kutunun kapağını kaldırdığımızda eski Nokia telefonumuzun geri dönüşümü ve orijinal ürün kullanımı ile ilgili Nokia’nın buraya sakladığı yazıları görüyoruz. Kutuyu açtığımızda karşımıza Nokia C3 çıkıyor. Telefonun olduğu platformu kaldırdığımızda kulaklık ve şarj aleti bizi karşılıyor.

Ardından Nokia Oki yazılımlarına ait Türkçe olmayan bir broşür ve cihaza ait kullanım kılavuzu ile garanti belgeleri bizi karşılıyor.

Tasarım

Bu cihaza karşıdan baktığımızda tepede ahziemiz, Nokia yazısı ve Nokia yazısının solunda cihazın modelini bize söyleyen C3 yazısı bulunmaktadır. Bunların altında karşımıza çok büyük olmayan yatay modda konumlandırılmış bir ekran da ekranın altına 2 adet kısayol tuşuna ve yön tuşlarına sahip QWERTY klavyemiz bulunuyor. Klavyede bulunan bu 2 tuşun ne yapabileceğini size verilen listeden kişiselleştirebiliyorsunuz. Klavyenin altında bir adet mikrofonumuz bulunuyor.

Telefonun sol tarafında microSD hafıza kartı girişi, data aktarım kablosu için bir giriş ve arka kapağın kilit tuşlarından birisi bulunuyor.

Telefonun arka tarafında ise 2 megapiksellik kameramız, hoparlörümüz ve pil kapağımız bulunuyor. Telefonun sol tarafında pil kapağı için kilit tuşu ve ip takmak için bir aparatımız bulunuyor.

Telefonun alt tarafında bir giriş ya da aparat yokken telefonun üst tarafında şarj girişi ve kulaklık girişimiz bulunuyor.

Boyutu ve tasarımı itibariyle tek el kullanımına yatkın bir model. Açıkçası beni bu telefonun tasarımında şaşırtan şeylerden birisi telefonun beklediğimden ağır olmasıdır.

Bu cep telefonunun ekranı ile kasa arasına toz girmesi ve ekranının çizilmesi kronik sorunları arasında yer almaktadır. Bununla beraber pil kapağının tırnakları da nadir olsa da kırılabiliyor. Neredeyse her Nokia modelinde olduğu gibi şarj girişinde de temassızlık meydana gelebiliyor. Yön tuşlarının dışındaki gri kaplama da zamana bağlı olarak bu cihazda atabiliyor.

Nokia C3 Ekran Özellikleri

2.4 inç büyüklüğünde 320×240 piksel çözünürlükte TFT ekrana sahip olan bir ekran bu cep telefonunda bulunuyor. Bu ekran aslında başka Nokia modellerinde de karşımıza çıkmıştı. Yapısı ve teknolojisi itibariyle çok keskin ve çok kaliteli bir ekran diyemem. Açık havada güneş altındaki performansı da çok iyi değil. Genel olarak düşük çözünürlüklü, bakış açısına göre renkler saçabilir ve ekranın görüş açısı da biraz dar.

Bu cep telefonunda bulunan kişiselleştirilebilir ana ekran kullanıcılarını sevdiren bir özellik kesinlikle. Bu özellik sayesinde bir çok kullanıcı sosyal medya gibi bir çok uygulamayı açmadan ana ekran üzerinden işlerini yapmaya devam ettiler.

Kamera

Telefonun ön tarafında herhangi bir kamera bulunmuyor. 3G desteği de olmadığı için zaten görüntülü arama da yapamıyorsunuz. Arka tarafa baktığımızda 2 MP çözünürlüğünde flaşsız bir kamera bizi karşılıyor.

352 x 288 pixel çözünürlükte video kaydı yapabilen bu kamera gerek karanlık çekimlerde, gerek aydınlık çekimlerde kesinlikle yetersiz kalıyor. Dijital olarak yakınlaştırmayı bu kamera ile yapabiliyor olsanız da yapmak istemeyeceğinizi düşünüyorum. Efektler ve beyaz dengesi gibi bazı ayarları mevcut kamera uygulaması yapmanıza izin veriyor.

En iyisi ben kamera konusunda tasarım olarak bu cihaza benzeyen bazı Nokia modelleri ve iPhone 14 Pro ile karşılaştırmalı örnekleri paylaşayım ve yorumu siz yapın.

Performans

64 MB RAM’i olup 128 MB da dahili bir saklama alanı vardır. Günlük işler için bu rakamlar yeterli ancak medya dosyalarını kesinlikle telefon hafızasında depolamayın. Eğer fotoğrafları telefon hafızasında depolamayı denerseniz hafızanız size yetmeyecektir.

Symbian S40 işletim sistemi desteği sayesinde bu cep telefonuna rahatça uygulama ve oyunlar kurabilirsiniz. Kurduğunuz oyunlarda FPS düşüşleri vs yaşanmıyor ancak cihaz çok performanslı da değil. Özellikle menü açışlarında S40’ın bir klasiği olarak kesinlikle beklemenizi istiyor.

Özellikler

Bu cep telefonunun şüphesiz en güzel özelliklerinden birisi WLAN özelliğine sahip olmasıdır. Nokia’nın Ovi yazılımlarını ön plana çıkartmak istediği bir modeldi. Nokia Ovi Mağaza da bunlara en iyi örneklerden birisiydi. Ancak Nokia Maps gibi navigasyon uygulamalarının olmaması bu cihazın eksi hanesine yazılan büyük bir eksiklikti. Gerçi 3G olmadığı için navigasyon ne kadar başarılı olurdu o da tartışmaya açık bir konuydu.

Tasarımı itibariyle bu şekilde olan bir cep telefonunda doğal olarak ofis özelliklerinin iyi olmasını beklersiniz. Nokia C3 için konuşursak mükemmel değil ancak iyi diyebiliriz. İçerisinde güzel bir takvim uygulaması bulunuyor. Nokia Posta uygulaması sayesinde e-postalarınızı telefonda rahatça okuyabilir ve gönderebilirsiniz. Ovi Mağaza ya da çeşitli mağazalarda Word ya da Excel gibi dökümanlarınızı açabileceğiniz uygulamalar bulunmaktadır. Çalar saat, dönüştürücü, dünya saati gibi uygulamalar telefonda bulunmaktadır. Canımı tek sıkan şey bu cep telefonunda sadece 1 adet alarm kurabiliyor olmanızdır. Ses kaydedici, geri sayım sayacı ve kronometreye sahip olması da kesinlikle cihazın artılarındandır.

İnternet üzerinde dolaşmak için telefon zamanında da şimdi de Opera gibi tarayıcıya ihtiyaç duyuyor. Aslında bu cep telefonunun ön plana çıkmak istediği özellik kesinlikle internette hızlıca dolaşmak değil. Çünkü bu telefonda 3G desteği de yok. Bu telefon kesinlikle hızlı ve anlık mesajlaşma uygulamasını amaçlamıştır.

Multimedya yönünden bu cep telefonu çok zayıf kalmıyor. Kablolu bir kulaklığınız var ise FM radyo dinleyebilirsiniz. Dahili olarak bir ekolayzer ayarı telefonda bulunuyor. Ses kalitesi kesinlikle Xpress Music cihazları ile boy ölçüşemez ancak idare eder diyebiliriz.

Nokia C3 Yorumlarım

Bir tutam nostalji video serisi kapsamında bir çok eski Nokia modelini günümüzde kullanma fırsatım oldu. Bekleme modundayken şarjı bu kadar uzun süre dayananını görmedim. Herhalde en iyi batarya kondisyonuna sahip olan cihaz bu model diye düşünüyorum. Yorumlara baktığımda da 3G desteğinin olmaması sayesinde kullanıcılar zamanında rahatça 3-4 gün kullanım süreleri görebiliyormuş.

Bir çok olmayan özelliği olsa da Nokia C3 kesinlikle parasını hak eden bir telefondur. Tam bir fiyat performans ürünüdür. Ancak bu cep telefonunu alırken kesinlikle cihazın olmayan özelliklerini hatırlamak lazımdı. Bir arkadaş ortamında ya da telefon yarışlarında bu telefon sizi birazcık üzebilir.

Açıkçası ben zamanında bu cep telefonunu kullanmak yerine QWERTY klavyeye sahip olup kanalda da videosu olan Nokia E71 modelini tercih ederdim diye düşünüyorum. Bu arada Nokia E71 modeline ait videoyu izlemediyseniz onun da videosunu izleyebilirsiniz.

Peki siz bu cep telefonunu hatırlıyor musunuz? Bu cep telefonu ile ilgili anılarınız var mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir