Kullanılmayan IMEI Süresi 7 Yıldan 1 Yıla İndirildi

Bildiğiniz üzere 7 yıl kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numarası park ediliyordu. Yeni yasa itibariyle kullanılmayan IMEI süresi 7 yıldan 1 yıla indirildi. BTK bu kararı onayladı ve beni mutsuz etmeyi başardı.

Artık 1 yıldan uzun süre sim kart takılmamış cep telefonlarının IMEI bilgisi kara listeye alınacak. Bu cep telefonları beyaz listeye alınana kadar şebeke üzerinden haberleşemeyecek. Her şeyin zamanını tuttuğumuz şu günlerde bir de hayatımıza bu eklendi. Eski cep telefonlarımızı 1 yıl içerisinde kesin kullanmalıyız ki BTK’nın prosedürleri ile uğraşmayalım. BTK prosedürleri biraz normalden ağır. Telefonun faturasını istiyorlar. E güzel kardeşim yıllar olmuş ben o faturayı mı saklayacağım?

Bir de şu var: Neredeyse artık bir çoğumuzun telefonu çift sim kartlı. 2. sim kart yuvamız fiziksel olmasa da e-sim adında bir sim kart yuvamız var. Kullandığımız neredeyse tüm yeni iPhone modellerinde 2 adet imei numarası var. Ne yapacağız? Yılda 1 e-sim haznesine e-sim mi tanımlayacağız?

Kullanmadığınız cep telefonunun IMEIsi tamamen kapatılmıyor. Sadece kara listeye alınıyor. E-devlet üzerinden IMEI numarasını yeniden beyaz listeye almanın bir prosedürü var. Ancak bu prosedürü tamamlamak çok da basit değil. Yani IMEIsi park edilmiş bir cep telefonu satın alayım da bunu ben tekrardan beyaz listeye alırım demek çok doğru olmuyor.

Peki Neden Bu Yapıldı ?

IMEI klonlanmasını istemiyorlar. Vergisi ödenmeden bir akıllı cep telefonunu ülkemizde kullanabilmek için başka bir cep telefonuna ait IMEI numarasını kayıt etmemiş olduğunuz cep telefonuna kopyalayabiliyordunuz. Bunun için de eski cep telefonlarının IMEI numaraları yeni cep telefonlarına aktarılıyordu. BTK bunun önüne geçmek istiyor.

Gizlide yatan diğer bir sebep de şüphesiz eski cep telefonlarını işe yaramaz hale getirip yerine yenilerini satıp vergi toplayabilmek.

Kullanılmayan IMEI Süresi Hakkında Yorumlarım

Bu konuyu bana sorarsanız tamamiyle saçmalık derim ben bu işe. Ülkemizde cep telefonlarının garanti süreleri 2 yıldır. Yeni bir cep telefonu aldınız ve kullanmayıp bir kenara koyduğunuzu var sayın. 1 yıl 2 gün sonra ne olacak bu telefona?

Günlük kullandığım cep telefonu e-sim destekliyor olmasına rağmen işte ben bu yüzden e-sime geçmiyorum. Bir çoğumuzun odasının bir çekmecesinde anlık olarak kullanılmayan ancak birisinin telefonuna bir şey olur da bunu kullanırız diyebilmek için sakladığımız yedek telefonlar vardır. Ne olacak şimdi 8-9 ayda 1 ben bu cep telefonlarına sim kartımı takıp işlem mi yapacağım? Bunca koşturma arasında yeni bir angarya işimiz hayırlı olsun.

Eski cep telefonlarının bir de koleksiyon boyutu var. Bir kesim bu cihazları biriktiriyor. Artık şebeke alıp çalışabilen cihaz sayısı artacağı için bu cihazların fiyatları da artacaktır diye düşünüyorum.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir