JavaScript Temel İşlemler Öğrenelim

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu yazıyı programlamayı hiç bilmiyorsanız ya da en azından mantığını bilmiyorsanız anlamanız zor olacaktır. Ben bu yazıyı programlamaya en azından giriş seviyesi bilgisi olanları hedef alarak yazdım. Hiç bilmiyorsanız bir sekmede Google açık dursun ya da bu sayfayı yer imlerine ekleyin daha sonra gelirsiniz. Yazının ilerleyen kısımlarındaki bütün işlemleri herhangi bir web tarayıcıyı açtıktan sonra F12’ye basıp Console sekmesine basarak yapabilirsiniz. Ben Google Chrome kullanacağım. JavaScript temel işlemler konusuna matematik ile başlayalım.

JavaScript Temel İşlemler (Matematik)

Programlamanın temeli olan matematik işlemleri ile başlayalım. Şu anda sadece basit matematik işlemlerini klavyeden yazacağız ve çıkan sonuçları ekranda göreceğiz. Yukarıdaki matematik işlemlerini siz de satır satır yazıp her satır sonrası sonucu görmek için enter tuşuna basmanız gerekmektedir. Temel matematikten tüm işlem karakterlerini biliyor ve sonucu tahmin edebilirsiniz. Eğer programlama ile hiç uğraşmadıysanız % karakteri dikkatinizi çekecektir. Bu karakterin sihrini ilerleyen günlerde açıklayacağım ancak şimdilik bölümden kalanı sonuç olarak verdiğini bilseniz yeterlidir.

JavaScript Değişken Tanımlama

Basit data tiplerinde değişken tanımlama için ilk örneğimizi yapalım ve bu örnek üzerinde birazcık oynayalım. JavaScript temel işlemler kapsamında farklı data tiplerini yukarıdaki matematiksel işlemlere sokalım, bir bakalım neler olacak.

Hepimizin bildiği temel 2 sayıyı ele alıp yukarıda öğrenmiş olduğumuz işlemleri yaptık. Undefined yazısının ne anlama geldiğini bilmiyorsanız hemen sizi JavaScript Sevmiyorum Çünkü Fazla Rahat yazıma alayım. Tamam kabul daha 1. dersen bu başlıklı yazıya yönlendirilmez ancak bu da benim farkım olsun.

Daha önceden tanımlamış olduğunuz bir değişkeni yeniden atama yöntemi ile içeriğini değiştirebilirsiniz. Negatif ve virgüllü sayı kullanabilirsiniz ancak sayi ve sayi2 değişkenlerini tanımlarken var yerine let kelimesini yazsaydık yeniden başka değere eşitleyemezdik.

Text, sayı ve virgüllü sayı tanımlamalarını aynı şekilde yapabilirsiniz.

Yapmış olduğunuz bi işlemleri bir değişkene atayabilir ya da var olan değişkene atayabilirsiniz. (Eğer var olan değişken let ile tanımlanmamış ise)

Biraz tarayıcınızın konsol bölümünde bu tarz uygulamalar yapıp değişkenlerin bir biri ile etkileşimini görmenizi öneririm. Özellikle benim bilerek hiç yazmadığım let ifadesini kullanın ve bu tanımladığınız değişkenler ile işleme sokun eşitlemeler yapın.

KAYNAK

Son Yazılar

2 Yeni Dolandırıcılık Sistemi ve iCloud Kilidi Nedir ?

Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku

1 gün önce

iCloud Öncesi Kullanılan Şu Anda Unutulanlar Apple Servisleri

Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku

3 gün önce

Elmadan Haberler 3 – iPhone SE 4 İptal Edildi – Üretim Vietnam’da

Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku

4 gün önce

iPhone Güncelleme Sonrası Pil Sağlığı Neden Düşer ?

iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku

7 gün önce

iPhone iOS 16.2 İpuçları – Programsız Video İndirme ve Dahası

Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku

1 hafta önce

Face ID vs Touch ID ? Hangisi Daha Güvenilir Hangisi Daha Hızlı ?

iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku

2 hafta önce

Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır