Kategoriler: Yazılım Geliştirme

HTML Programlama Dili Değildir ise Nedir ?

Yazılım sektörüne giriş yapmak isteyenleri ilk olarak HTML öğrenmesini öneriyorlar. HTML mantık anlaşılması ve öğrenilmesi bakımından evet kolaydır ancak HTML bir programlama dili değildir. Peki o zaman HTML’i neden öneriyoruz ve HTML programlama dili midir ?

HTML Programlama Dili Değil Bir İşaretleme Dilidir

İlk olarak şu 4 harfin açılımına bakalım kelime anlamı neymiş ? HyperText Markup language şeklinde bu 4 harfi açabiliriz. Şimdi de bu 4 kelimeyi Türkçeye çevirelim. HyperText birleşik kelimesini ben üstün metin olarak çevirmek istiyorum. Standart bir metin değil de içerisinde başlıklar, kalın yazılar ya da italikler gibi özel biçimleri bulunduran metindir. Martkup, işaretlemek demektir. Burada işaretlemeyi tasvir etmek görselleştirmek . olarak düşünebiliriz. Language’i tabiki de dil olarak çevireceğim. Çeşitli yazılımların anlayabileceği üstün metinler diyebiliriz.

Kullanmakta olduğumuz web sitelerin tasarımlarının büyük bir çoğunluğu HTML kodlarını da bünyesinde barındırır. HTML ya da çeşitli işaretleme dilleri ile yazılan tasarımları web tarayıcılarımız bizler için yorumlar ve bize o tasarımı görsel olarak gösterir.

Ancak web site ile etkileşime girme kodlarımızı HTML sağlamaz! Butona basınca ya da bir şeye dokununca çalışan işlemleri HTML sağlamaz onu yapabilseydi zaten adı işaretleme dili değil programlama dili olurdu.

Kısaca HTML sadece web site üzerinde görmüş olduğunuz yazıları görmenizi sağlar. Sayfadaki yazıları ve bunların bazı tasarımsal özelliklerini herhangi bir web tarayıcıya HTML ile anlatırsınız.

Anlattığınız bu şeyler kullanıcının bilgisayar ile etkileşimine göre bilgisayarın yapacağı komutlar ya da bir rutine bağlanmış bilgisayar prosedürleri değildir sadece tarayıcı ekranında gösterilecek olan tasarımdır.

Son Yazılar

2 Yeni Dolandırıcılık Sistemi ve iCloud Kilidi Nedir ?

Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku

15 saat önce

iCloud Öncesi Kullanılan Şu Anda Unutulanlar Apple Servisleri

Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku

2 gün önce

Elmadan Haberler 3 – iPhone SE 4 İptal Edildi – Üretim Vietnam’da

Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku

3 gün önce

iPhone Güncelleme Sonrası Pil Sağlığı Neden Düşer ?

iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku

6 gün önce

iPhone iOS 16.2 İpuçları – Programsız Video İndirme ve Dahası

Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku

1 hafta önce

Face ID vs Touch ID ? Hangisi Daha Güvenilir Hangisi Daha Hızlı ?

iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku

2 hafta önce

Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır