Dart Programlama Dili Nedir ve Nerede Kullanılır ?

Dart programlama dili Google tarafından geliştirilmekte olan başarılı bir programlama dilidir. Bu yazıyı yazarken işin açıkçası pek objektif olamayacağım o yüzden dilerseniz şimdi yazının devamını okumadan kapatabilirsiniz. Benim gözümde Dart, JavaScript’in yerini almak için oluşturulmaya başlandı teorisi vardır. Bu teorim ne kadar doğru bilemiyorum ancak JavaScript sevmeyen biri olarak Google’dan böyle bir atak gelince elbette desteklerim. JavaScript’i neden mi sevmiyorum ? Bu sorunun cevabı için kısa bir okuma molası için sizi hemen JavaScript Sevmiyorum Çünkü Fazla Rahat başlıklı yazımıza alalım.

Biraz Daha Dart’tan Bahsetsene Bize

JavaScript’e olan sevgimi anlattığım yazıdan herkes döndüyse ya da bizene kardeş sen devam et diyenler de buradaysa konuyu Dart’a geri getiriyorum. Client yani istemci taraflı bir dildir. Sunucularda yani serverda herhangi bir işlem yapmaz. Hızlı ve stabil uygulamaları hedefleyen Dart programlama dili platform bağımsız çalışabilmektedir. Dart programlama dili aynı zamanda açık kaynak kodlu olduğu için siz de geliştirebilir ve arkaplan kodlarına bakabilirsiniz. Bu programlama diline ait en sevdiğim özellik asenkron olayına çok büyük önem vermektedir. Aynı zamanda birden çok işlem yapabiliyor ve kullanıcı arayüzünün donmasını engelliyor. İşlemlerden herhangi biri bittiği zaman kullanıcı arayüzünü otomatik yeniliyor. Hot reload özelliği sayesinde kodda yapmış olduğunuz değişiklik anında arayüze aktarılmaktadır.

Dart Programlama Dilinin Hedefi Web ve Mobil

JavaScript’i hedef alıyor dedim diye hemen web programlamaya Dart’ın göz diktiğini anlamışsınızdır. Mobil de webden dolayı diyebilirsiniz ancak bir çok kişi (benim gibi) Dart’ı Flutter’dan dolayı duymuştur. Flutter, Google tarafından geliştirilmiş olan cross platform yani hem Android hem de iOS işletim sisteminde çalışan mobil uygulamalar yapmanızı sağlayan bir tool / frameworktür. Kullanıcı arayüzünde Flutter kodlarının hakim olurken arkaplanda Dart programlama diline ait kodlar hakimdir. Ben de ilerki yazılarımda Flutter’a daha çok yer vermeyi hatta sizinle Flutter kullanarak bir proje geliştirmeyi bile düşünüyorum.

Her ne kadar söylemek istemesem de Dart programlama dili JavaScript’i geçemeyecek hatta rakip bile olamayacağı maalesef doğrudur.

Dart hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız bloğumuzu takipte kalabilirsiniz. Tabi senin keyfini mi bekleyeceğiz derseniz de hemen sizi Dart’ın kendi web sitesine yönlendireyim.

Son Yazılar

Apple Tarafından Beklenen Tablet 2023 iPad Ultra Geliyor mu?

2022 yılı içerisinde Apple yenilenen iPad modellerini karşımıza çıkarttı. Ancak hepimizin beklediği iPad modeli 2022… Daha fazla oku

1 saat önce

2 Yeni Dolandırıcılık Sistemi ve iCloud Kilidi Nedir ?

Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku

2 gün önce

iCloud Öncesi Kullanılan Şu Anda Unutulanlar Apple Servisleri

Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku

3 gün önce

Elmadan Haberler 3 – iPhone SE 4 İptal Edildi – Üretim Vietnam’da

Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku

4 gün önce

iPhone Güncelleme Sonrası Pil Sağlığı Neden Düşer ?

iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku

7 gün önce

iPhone iOS 16.2 İpuçları – Programsız Video İndirme ve Dahası

Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku

1 hafta önce

Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır