Apple Çipleri Neden Bionic Adına Sahip Oluyor ?

Bildiğiniz üzere iPhone modellerinde karşımıza Apple tarafından üretilmiş olan çipler çıkmaktadır. Bu çiplerin isimlendirmesi de genellikle A numara ve bazen X harfi eklemesi ile yapılmaktadır. Süreç bu şekilde ilerlerken birden bire Apple, mobil cihazları için üretmiş olduğu çiplere Bionic takısı eklemeye başladı. Peki neden bionic takısı geldi ve Bionic dediğimiz şey tam olarak nedir?

Mobil Apple Çiplerinin Tarihi

2007 yılında tanıtılan ilk iPhone karşımıza APL0098 kodlu çip ile karşımıza gelmişti. Bu çip de Samsung tarafından üretilmişti. iPhone 4’e kadar tüm iPhone modelleri Samsung tarafından üretilmiş olan tek çekirdekli çipler ile karşımıza çıkmıştı.

2010 yılına geldiğimizde iPhone 4 karşımıza çıkmıştı. Ve iPhone 4 karşımıza A4 çip ile gelmişti. iPhone 4 itibariyle iPhonelar karşımıza hep Apple A çipler ile gelmeye devam etti.

iPhone 5S ile birlikte karşımıza A7 çip gelmişti. A7 çip sayesinde iPhonelar 64 bitlik çip mimarisine kavuştu. A7 çip aynı zamanda çift çekirdekliydi ve yeni bir görüntü işlemcisine sahipti. Aynı zamanda parmak izi sensörü de bu çip sayesinde iPhone’a eklenebilmişti.

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte karşımıza Apple A10 Fusion çip gelmişti. A10 Fusion çipi özel kılan ise iPhone’a gelen ilk 4 çekirdekli çip oldu. Bu geçiş sonrasında CPU tarafında %40’lık GPU tarafında ise %50’lik bir performans artışı olabildi. Rakam artışlarının yanı sıra çipteki artışa ihtiyaç duyulmasının asıl sebebi iPhone’a gelen 2. kamera diyebiliriz.

Neden Bionic

Bionic takısına sahip olan ilk Apple çipi karşımıza iPhone 8’in lansmanı ile birlikte geldi. Apple A10 Bionic olarak isimlendirilen bu çip aslında iPhone X ile birlikte gelen Face ID’nin ağır yükünü yapabilmek için ortaya çıkmıştı. Face ID daha fazla güce ihtiyaç duyuyordu ve çip içerisinde de artık bir sinir ağı motoru bulunuyordu. Bununla beraber fusion çipte olduğu gibi performans ve verimlilik çipleri farklı zamanlarda değil aynı anda çalışabiliyordu. Hem FaceID için eklenen bu sinir ağı motoru hem de çiplerin aynı anda çalışabilmesi nedeniyle Apple bu çipe Bionic adını vermişti.

Sadece bir pazarlama hamlesi ile bu çip biyonik adını almadı aynı zamanda sözlük anlamı ile de bu çip biyonik denmeyi hak ediyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir