Kategoriler: ArabaDiğer

Yokuş Aşağı İnerken Vitesi Boşa Almak Yakıt Tüketimini Azaltır mı ?

Ülkemizde artan akaryakıt fiyatları nedeniyle araba kullanırken en ufak tasarruf hamlesini bile büyük kar sayıyoruz. Ben de kullanamam sırasında tabii ki bu şekilde düşünüyorum. Sonuçta satın almış olduğum yakıtı en verimli şekilde kullanmak aynı zamanda arabamı korumak istiyorum. Yokuş aşağı inerken vitesi boşa almak yakıt tüketimini azaltır mı? Bu yazıda nedenleri ile beraber bu soruyu cevaplamaya çalışacağım.

Kullanmakta olduğunuz aracın vitesini boş aldığınız zaman araç tıpkı rölantide olduğu gibi çalışmaya devam eder. Bunun sebebi motorun kapanmamasını sağlamaktır. Araç rölantide çalışırken varsayılan olarak kendisi devri sabit tutabilmek için bir miktar gaz verecektir. Yeni araçlarda motorun kapanmasını engellemeye yönelik bir tedbir amacıyla bu gaz miktarı fazla olabilir. Bunu demir saatine bakarak devrin normalden yüksek olduğunu görerek anlayabilirsiniz.

Yokuş aşağı giderken eğer vitesi boşa almazsanız arabanın motoru Tekerlerin dönme hareketi nedeniyle çalışmaya devam edecektir. Araç bu durumda motor kapanmaması için gaz vermeyecektir. Beyine araçlarda direkt yakıt pompasını bir komut giderek yakıt salınımı durdurulacaktır. Bunu eğer arabanız yeni model ise anlık tüketime bakarak anlayabilirsiniz.

Yokuş Aşağı İnerken Vitesi Boşa Almak Yakıt Tüketimini Azaltır mı?

Hayır, azaltmaz. Tam tersine yakıt tüketimini arttıracaktır. Çünkü araç motor kapanmasın diye kendisi rölantide çalışmaya devam edecektir ve bunun içinde kendisi gaza basacaktır. Ancak araç viteste bırakılırsa motor tekerlerin hareketi ile çalışmaya devam edecektir.

Aynı zamanda vitesi boşa olmak sizin için ve yolcuların güvenliği için daha tehlikeli olacaktır. Yokuş aşağı inerken bazi istenmeyen durumlardan kaçmak için gaza basmanız ve hızlanmanız gerekebilir. Vites boşta iken doğru vites geçiş ve tekrar gaza basmak size vakit kaybettirecektir.

Yokuş aşağı inerken bir arıza nedeniyle arabanın motoru kapatılırsa maaş vermek veya giderken vurdurmak araç vitesteyken daha hızlı olacaktır. Aynı zamanda arabanın motorunun kapanmasının da önüne geçilebilir.

Son Yazılar

2 Yeni Dolandırıcılık Sistemi ve iCloud Kilidi Nedir ?

Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku

1 gün önce

iCloud Öncesi Kullanılan Şu Anda Unutulanlar Apple Servisleri

Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku

2 gün önce

Elmadan Haberler 3 – iPhone SE 4 İptal Edildi – Üretim Vietnam’da

Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku

3 gün önce

iPhone Güncelleme Sonrası Pil Sağlığı Neden Düşer ?

iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku

6 gün önce

iPhone iOS 16.2 İpuçları – Programsız Video İndirme ve Dahası

Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku

1 hafta önce

Face ID vs Touch ID ? Hangisi Daha Güvenilir Hangisi Daha Hızlı ?

iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku

2 hafta önce

Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır