Pek Bilinmeyen 10 Elektrikli Araba Masrafı ve Problemi

Benzinin litresi 26 lirayı geçince kulağa, elektrikli otomobiller daha avantajlı geliyor değil mi? Bunu kesinlikle kabul ediyorum. Çok uzun bir vade olmaya gerekmeden elektrikli bir araba sizin akaryakıt masrafınız sayesinde sizi kara geçirecektir. Bir bütçeniz var ve bu bütçede istediğiniz özelliklere sahip akaryakıt ile çalışan bir de elektrik ile çalışan bir otomobili alabildiğinizi düşünelim. Hangisini tercih ederdiniz? Eğer önceliğiniz ekonomi ise elektrikli arabayı tercih edeceğinizi düşünüyorum. Pek bilinmeyen 10 elektrikli araba masrafı ve problemine bakalım. Hala kararınız aynı kalacak mı?

Biz örneğimizi verirken elektrikli ve içten yanmalı otomobilin aynı fiyatta olduğunu varsaydık. Ancak hangi ülkeye giderseniz gidin, elektrikli arabalar içten yanmalı motora sahip arabalara göre çok daha pahalıdırlar. Amerika pazarında elektrikli otomobil kullaımı bir hayli yaygın, Tesla sağolsun. Bu sebepten dolayı rakamları verirken Amerika pazarı için vereceğim. Kasım 2021 tarihinde sıfır kilometre ortalama bir araba fiyatı 46.329$’dır. Bu rakamın içerisinde hem elektrikli hem de içten yanmalı modeller var. Gene kasım 2021 için konuşursak elektrikli bir araba satın almak isterseniz vermeniz gereken ortalama fiyat 56.437$’dır. Arada ortalama 10.000$ fark var. Akaryakıtlı arabalar ile elektrikli arabaların fiyatını karşılaştırmadım dikkat ederseniz. Toplam pazar ortalama ve elektrikli pazarının ortalamasını size sundum.

Bazı bölgelerde akaryakıt içerisindeki vergilerde yol yıpranma payı gibi bedeller bulunmaktadır. Kısaca devlet ya da yönetim araba kullanarak devlet malını eskitmenin karşılığını sizden vergiler ile almaktadır. Elektrikli arabalara benzin almadığımıza göre yönetimler bu vergileri elektrikli araç sahiplerden temin edemiyorlar. Ama korkmayın bunun da bir çözümü var. Çoğu eyalette araba için ödediğiniz yollık vergiler içten yanmalı motora sahip arabalara göre çok daha yüksekler.

İş yerinizde ya da evinizde şarj ediyorsanız herhangi bir problem yok. Ancak elektrikli arabanızı yolda şarj ediyorsanız kafanız biraz karışabilir. Halka açık şarj istasyonlarının bir kısmı ücretlendirmeyi kullandığınız elektriğe göre alırken bir kısmı dakika başına ücret alıyor. Hızlı şarj olabilen bir arabanız varsa şanslısınız. Ama hızlı şarj olan batarya daha çok ısınacağı için bataryanızın ömrü kötü etkilenecektir. Yani iki ucu kötü değnek diyelim.

Elektrikli Araba Problemleri

Aranızda bir sigorta firmasında çalışan varsa bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiye sahiptir, eminim. Ancak bir otomobilin fiyatı ne kadar yüksek ise sigorta primi de o kadar yüksek olabiliyor. Tabi arabanın bulunduğu il veya saihibi gibi bir çok şey poliçe primini etkiliyor ancak elektrikli arabalar akaryakıtlı arabalardan pahalı oluyor dedik. Bu sebepten dolayı arabaların kasko primi de yüksek olabiliyor. Ortalama olarak, EV’ler için sigorta primleri, benzinli bir arabaya göre yaklaşık %25 daha yüksektir. Bunun bir nedeni, elektrikli araçların onarım ve değiştirme maliyetlerinin daha yüksek olması ve bu da sigorta maliyetlerini artırmasıdır. Bir diğer nedeni ise elektrikli arabaların daha pahalı olması.

İşte zurnanın öttüğü o deliğe geldik. Eski kasa hybrid otomobillerin ilanlarına hiç baktınız mı? Bir çoğunun bataryaları nedeniyle elektrikli modları çalışmıyor. Bunun sebebi ne mi? Yüksek batarya değişim maaliyeti. Akıllı cep telefonunun bataryasını orijinaliyle değiştirmeyi hiç denediniz mi? Çok ucuz rakamlar değil bu maaliyetler. Ortalama elektrikli bir araba için bataryanın ömrü 8 yıl ya da 100.000 mil kilometre olarak hesaplanmış. Bu rakamlara ulaşmış ikinci el bir hybrid ya da elektrikli otomobil alıyorsanız batarya değişmiş mi diye kontrol etmenizde fayda var.

Elektrikli arabaların en büyük özellikleri modüler yazılım mimarisidir. Arabada mekanik aksamdan çok yazılımsal özellik bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı satın almış olduğunuz bir arabaya sonradan para vererek yeni özellikleri rahatça kazandırabilirsiniz. Aslında arabanızda bu özellikleri yerine getirecek sensör ve çeşitli donanımların alt yapısı bulunmaktadır fakat bunu yapacak yazılımı aktive etmeniz gerekmektedir. Bu da para demek. Yetkili servis harici bir yerde bu işlemi yapmanız garantiyi kaybetmeniz demektir. Kendi servisinde bu işlemi yaptırmanız demek de ekstra maaliyet demektir. Buna bir örnek Tesla’dan verebiliriz. Otonom sürüş özelliğini Tesla’da açtırmak 10.000$’dır. Az para değil.

Tamir maaliyetleri yüksektir. Standart bir içten yanmalı motorun mimarisi 3 aşağı 5 yukarı bellidir. Otomobili tamir etmek için sanayide bir çok usta bir çok tamirci bulabilirsiniz. Ancak elektrikli arabaların yapıları çok daha karışık ve karmaşıktır. Dışarıdan müdahale etmeye çoğu insan cesaret edemez. Bunu markaların orijinal servisleri de bilir ve bundan dolayı da fiyatlarını yukarıda tutarlar. İsterseniz arabayı onlara götürmeyin bakalım arabaya neler oluyor

Elektrikli Araba Masrafı Çok Mu Pahalı?

Evde elektrikli arabaları şarj etmek çok uzun süre alıyor. Markalar bu duruma çözüm olarak hızlı şarj ünitelerini geliştirmişler ancak bu hızlı şarj ünitelerini satın almak ne kadar pahalı biliyor musunuz? Tamam bazı markalar bunu hediye ediyor ancak hediye olmadığı durumlarda bunun bir ekonomik yükü var. Ortalama bir şarj ünitesi 1.500-2.000$ aralığında.

İlk nesil DSG şanzımanlarda sıkışık trafikte şanzıman yağı ısındı uyarısı hiç aldınız mı? İşte elektrikli arabalarda da bu tipte sıcaklık uyarıları bolcana alabilirsiniz. Sıcaklığın yüksek olduğu ve genellikle havaların güneşli olduğu günlerde arabayı açık alanda şarja takmak çok akıllıca bir iş bence değil. Sıcak bir bölgede yaşıyorsanız gölge ve kapalı, serin mekanlarda arabanızı şarja bağlamanızı öneririm.

Benzinliğe gittiğinizde arabanın deposunu fullemeniz kaç dakikanızı alıyor? Peki elektrikli bir arabanın bataryasını tam doldurmanız ne kadar vaktinizi alıyor? Atalarımız vaktin nakit olduğunu söylemişler. Batarya teknolojisi gelişene kadar araba içi sinema sistemleri değişik oyunlar artacak çünkü arabanızın bataryası dolana kadar sizi oyalamak gerekecektir. Elektrikli araba masrafı bununla da kalmadı bir de para kaybetmenize sebep oldu.

Bilal Abim sayesinde hazırlamış olduğumuz 10lu liste bu şekildedir.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir