Kategoriler: MobilTelefon

Neden iPhone Çin ‘de Üretiliyor? Neden Amerika’da Değil?

Bildiğiniz üzere Apple’ın akıllı cep telefonu iPhone Amerika’da tasarlanıyor. Ancak iPhone Çin ‘de üretiliyor. iPhone’un birçok parçası Amerika’da üretilmesine rağmen bu cihaz neden kilometrelerce uzak bir yerde bir araya getiriliyor?

Bir çok firma prototiplerini kendi anavatanında üretip ardından üretim modellerini Çin’de üretmektedir. Ancak lüks markaların pahalı ürünleri de tıpkı prototip ürünleri gibi anavatanında üretilmektedir. Şüphesiz Apple da dünyadaki en pahalı teknoloji firmalarından birisidir. iPhone de markanın premium segmentinde üretmiş olduğu akıllı cep telefonu serisidir. Peki neden iPhone Çin’de üretiliyor?

iPhone Neden Çin Üremine Sahip?

Apple’ın bir çok ürün için kullandığı parçalar ABD şirketlerinden temin edilmektedir. Bunlara bir örnek iPhone’un ekranında kullanılan Corning Gorilla Glass’ı verebiliriz. Peki parçaları ABD’den alıyorsanız bu parçaları neden Çin’de bir araya getiriyorsunuz ki? Nakliye ücretsiz mi yapılıyor?

Aslında Apple, Mac üretiminde bunu yapıyordu. Parçaları ABD’den tedarik ediyor ve parçaları ABD’de bir araya getiriyordu. Ancak iPod geliştirilirken Kaliforniya’da bulunan tesisin bu işin altından kalkamayacağını Apple biliyordu. Bunun tek sebebi iPod’un Mac’den daha fazla satacağından emin olmaları değildi aynı zamanda iPod’un her yıl değişecek olmasıydı.

ABD’de üretimin daha pahalı olması bir kenara dursun ABD’de bulunan fabrikalar Asya’da bulunan fabrikalara göre daha yavaş ve değişime karşı gösterdikleri direnç çok daha fazlaydı. O sırada dünya çapındaki operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Tim Cook üretimi ABD’den Tayvan ve Çin’e kaydırmak için bir plan başlatmıştı.

Apple, bu hamle ile kısa sürede 2 farklı iPod serisi piyasaya sunabilmişti. Üstelik tüm bu iPod serileri her yıl güncellenebiliyordu. Bu olayın gerçekleşmesinin ardından iPhone henüz geliştirme aşamasındayken Apple bu cihazın üretimi için Çin’in mükemmel yer olduğunun farkındaydı.

Aslında ilk iPhone ön paneli tamamen plastikten yapılacaktı. Cihaz piyasaya çıkmadan sadece birkaç hafta önce Steve Jobs bu kararından vaz geçmiş ve ön panelin camdan yapılmasına karar verilmişti. Bu değişiklik kararı sonrasında 8.000 fabrika çalışanı her iPhone’un ön plakasını camla değiştirebilmek için 12 saatlik vardiyalarla 24 çalışmaya zorlandı. Bunu Amerika’da bulunan bir üretim tesisinde yapmaya kalkarsanız bu işin altından kalkabilmeniz aylar alacaktır.

Uzun lafın kısası herkes cebine bakar. Çin’de üretim çok daha esnek bir şekilde değişikliklerle başa çıkabiliyor. Üretim bantlarının yeni ürünlere çevrilebilmesi esnek bir şekilde yapılabiliyor. Üretim maliyetleri de çok daha düşük olabiliyor. Böyle olunca Apple üretim maliyetini düşük tutup karını yüksek tutabilmek için üretime Çin’de devam etmektedir.

Bununla beraber Apple, tek konuma olan bağımlılığını azaltabilmek için Hindistan, Tayland, Malezya ve Vietnam gibi üretim maliyetlerinin düşük olabileceği diğer ülkelere de yatırımını arttırıp oradaki üretim gücünü de arttırıyor.

Video

Son Yazılar

2023 MacBook Air M3 Çip Model Yüksek Hızla Geliyor

3 yıldan kısa bir süre önce Apple Silicone çipler hayatımıza girdi. Kısa bir süre sonra… Daha fazla oku

4 gün önce

iOS 17 Güncellemesi Sızan Özellikleri Neler ?

Bildiğiniz üzere bir kaç ay içerisinde iOS 17 güncellemesi Apple tarafından tanıtılacak. Bu güncellemenin içeriği… Daha fazla oku

5 gün önce

iOS 16.4.1 (a) Güvenlik Yanıtı Güncellemesi Yayınlandı

Hızlı Güvenlik Yanıtı tipindeki güncellemelerle iOS 16 beta sürümüyle tanışmıştık. Bu tipte halka açık bir… Daha fazla oku

5 gün önce

Şeffaf Telefonlar Gerçek Oluyor Yakında Piyasada Olurlar

Başlığı olduğunuzda bilimkurgu bir film öğesi artık gerçek mi oluyor diye düşünebilirsiniz. Aslında bunun gerçek… Daha fazla oku

1 hafta önce

Yeni Çıkan iPhone 15 Sızıntıları – % 35 Daha Az Güç Tüketimi

iPhone 15'in tanıtılmasına her geçen gün yaklaşıyoruz. Her yaklaştığımız gün bu cihazlar ile ilgili yeni… Daha fazla oku

1 hafta önce

2023 AirPods Modelleri – AirPods 4 – AirPods Max 2 – AirPods Pro 3

2023 yılı içerisinde karşımıza iPhone 15 modelleri çıkacak. Bununla beraber muhtemelen Apple VR cihazı da… Daha fazla oku

4 hafta önce

Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır