Kategoriler: Bilgisayar

MacBook Elma Işığı Neden Kaldırıldı ? Geri Gelmeyecek mi ?

Hatırlar mısınız, bir dönemler MacBookların elma ışığı parlardı. Starbucks gibi kafelerde ışığı parlayan MacBook haricinde laptop açmak yasak sanardık. Evet, benim de bir elma ışığı parlayan bir MacBook’um vardı. Üstelik Steve Jobs’un imzasını da sticker olarak yapıştırmıştım. Hey gibi günler hey… Bu meşhur MacBook elma ışığı neden kaldırıldı hiç düşündünüz mü?

2015 yılında tanıtılan 12 inç MacBook parlayan elma ışığı ile karşımıza gelmedi. Bu cihaz parlayan elma logosunun kaldırıldığı ilk Macbook cihazı olmuştu. Bu modelin tanıtılmasının ardından MacBook Pro ve MacBook Air modellerinden de parlayan elma logosu kaldırıldı. 20 yıldır parlayan Apple logosu bir laptobun uzaktan Apple marka olup olmadığını bize söyleyen harika bir dokunuştu. Yorumumu belirtmeden dayanamayacağım bu parlayan logonun gidişine gerçekten çok üzüldüm.

2015 yılında 12 inç büyüklüğündeki MacBook tanıtıldığında 13.1 mm ile Apple tarihinin en ince modeliydi. O dönemler benim sahip olduğum MacBook’tan %24 daha inceydi. Cihazın bu kadar incelmesinde bazı güzel şeylerden fedakarlığın parmağı bulunuyordu.

MacBook Elma Işığı Neden Kaldırıldı?

Apple’ın yıllardır kullanmış olduğu makas mekanizmalı klavye yerine bu cihazda kelebek mekanizmasına sahip süper ince bir klavye kullanılmıştı. Apple’a göre bu klavye yeni yapısı ile mükemmeldi ancak işin sonunda bir çok dava açıldı ve Apple bildiğimiz klavye sistemine geri döndü.

Cihazın ekranı bir hayli incelmişti. Bu kadar incelme sonrasında parlayan Apple logosu problem çıkartıyordu. Apple logosunun bulunduğu kısımdan güçlü bir ışık kaynağını bilgisayara doğru tutarsanız ekranın ortasında parlayan bu noktayı görebiliyordunuz. Bu da bilgisayarı dışarıda kullanmak istediğinizde görüntüsünde yanlış renklerin ortaya çıkmasına yol açıyordu.

Apple bu problemin önüne geçebilmek için yarı saydam Apple logosunu ortadan kaldırarak ekranın arkasını tamamen kapatmak zorunda kaldı. Aynı zamanda Apple, ekranın arkasını tamamen kapatırken Apple logosunun olduğu kısmı da metal ile doldurmak zorunda kaldı. Eğer bu hamleyi yapmasaydı cihazın ekranı logonun bulunduğu kısımdan rahatlıkla bükülecekti.

Peki zamanında marka neden parlayan Apple logosu kullanmaya başladı biliyor musunuz? Steve Jobs 3 yıl aranın ardından firmaya geri döndüğünde markanın imajını toparlayabilmek için “Think Differen” (Farklı Düşün) sloganları ile piyasada marka için yeni bir algı yaratmak istiyordu. Parlayan logolar markanın bilinirliğini arttıracaktı. Parlayan logo da ilk defa 1999 yılında PowerBook G3’de kullanılmıştı. Son 10 yılda gözlerden düşen marka, parlayan logo sayesinde belirgin bir şekilde kamuoyuna hala sektörde olduğunu ve güzel cihazlar ürettiğini söylemişti.

Video

Son Yazılar

2 Yeni Dolandırıcılık Sistemi ve iCloud Kilidi Nedir ?

Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku

15 saat önce

iCloud Öncesi Kullanılan Şu Anda Unutulanlar Apple Servisleri

Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku

2 gün önce

Elmadan Haberler 3 – iPhone SE 4 İptal Edildi – Üretim Vietnam’da

Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku

3 gün önce

iPhone Güncelleme Sonrası Pil Sağlığı Neden Düşer ?

iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku

6 gün önce

iPhone iOS 16.2 İpuçları – Programsız Video İndirme ve Dahası

Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku

1 hafta önce

Face ID vs Touch ID ? Hangisi Daha Güvenilir Hangisi Daha Hızlı ?

iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku

2 hafta önce

Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır