Dizel Emisyon Skandalı Volkswagen Tek Marka Değil

Dieselgate kelimesini size söylesek aklınıza ne gelir? Volkswagen’in zamanında yaşamış olduğu dizel emisyon skandalı değil mi? Volkswagen bu skandal yüzünden çok fazla para kaybetti. Çok yüklü cezalar ödedi, bir çok arabayı geri çağırmak zorunda kaldı ve bir çok Ar-Ge masrafı yaptı. Ancak dizel emisyon skandalı Volkswagen markasına tek dert olan konu değil.

En çok Volkswagen ses getirdiği için dizel emisyon skandalına sadece Volkswagen düştü sanılıyor olsa da aslında Volkswagen tek firma değildi. Beraber Volkswagen’in dizel emisyon skandalını bir hatırlayalım ardından diğer markalara da değinelim. 

Her şey 2014 yılında bir kaç mühendisin bazı Volkswagen dizel motorlarının emisyon testlerindeki ölçümleri ile yollardaki ölçümlerinin çok farklı olduğunu fark etmesi ile başladı. Bu aradaki fark emisyon yasalarında kabul edilebilir rakamın kat ve kat üzerinde olunca işte bomba patladı. O yıllarda clean diesel motor teknolojisine sahip TDi motorlu arabalar satıştaydı. Ah be Volkswagen bir de temiz dizel diye satmışsın şu arabaları…

Temiz dizel Volkswagen
VW Golf TDI clean diesel

Motorun beyninde özel bir yazılım bulunuyordu. Bu yazılım arabanın bir test senaryosunda olduğunu anlıyordu. Nasıl mı direksiyon pozisyonundan, hava basıncından gidilen hızdan. testte olduğunu anlayan motor testlerde kendisini daha çevreci moda alıyor ve testlerde daha az gaz üretiyor. İş yollara geldiğindeyse normal modda çok daha fazla gaz üretiyordu. Bu durum Volkswagen, Audi, Porsche ve alt markalarında da vardı. 

Volkswagen Dizel Emisyon Skandalı

Aralık 2014’te marka bu sözde problemi kabul etmişti ve bu durumdan etkilenen 500.000 aracı geri çağırmıştı. Ağustos 2015’de Alman bir gazetenin haberine 30 yönetici bu emisyon hilesini biliyormuş. 30 yöneticinin bu duruma göz yumabilmesi de unutulacak cinsten bir hareket kesinlikle değil. 

Ağustos 2015 yılına geldiğimizde Amerika’da bu dizel motorları kullanan bir çok Volkswagen modelinin satışı yasaklanmıştı. Bu durumdan sonra Volkswagen CEO’su bir hamle daha yapmak zorunda kalmıştı. Nisan 2016’da 18 milyar dolar bu yazılımdan etkilenen arabaların tamiri için para harcayacağını duyurdu. 

Aslında vergiler, cezalar ve çeşitli diğer giderler derken Volkswagen bu iş için toplamda 35 milyar dolar harcamış. Bu iş nedeniyle Volkswagen’in hisseleri yaklaşık %46 oranında bir düşüş yaşamış. 

Bu işte sadece zarara uğrayan Volkswagen olmadı ki Volkswagen satıcıları da zarara uğradı ve Amerika’da bulunan Volkswagen satıcılarına marka 1.2 milyar dolar ödeme yapmak zorunda kaldı. 

Uzun lafın kısası Volkswagen bu durumdan bir hayli zararlı çıktı ve bu konuda en çok adı duyulan marka oldu. Ama dizel emisyon skandalı ile karşı karşıya kalan tek marka aslında Volkswagen olmadı. 

Kasım 2014’te emisyon testlerinde hile yapmaktan dolayı Hyundai ve Kia 100 milyar dolar para cezası ödemişti. 

Ocak 2017’de Fiat Chyresler grubunun emisyon ölçümlerinde hile yaptığı ortaya çıktı. Benzer sensör ve gene yazılım hilesi ile markaya 100.000’den fazla dizel aracın bu durumdan etkilendiği ortaya çıktı. 

Volkswagen Tek Marka mı?

2019’un ortalarında Ford F-150 ve Ranger modellerinin dizel motor seçenekli olanları yüzünden 1.2 milyar dolar ceza ödedi. 

Haziran 2020’de 1.5 litre ve 1.6 litre Renault motorunu kullanan 1.3 milyon Nissan marka ve Renault marka arabanın da yolda tüketmiş olduğu emisyon ile test sırasında tüketmiş olduğu emisyonun birbirinden farklı olduğu ortaya çıktı. 

Ekim 2020 tarihinde 100.000 adet Opel marka araba dizel emisyon ölçümlerindeki farktan dolayı geri çağırıldı. Geri çağırılan markaya ait modeller ise Cascada, Insignia ve Zafira oldu. 

Temmuz 2021 yılında Mercedes markası dizel emisyon hilesi yüzünden 1.5 milyar dolar ceza ödedi. 

Yani anlayacağınız neredeyse her büyük marka dizel motor emisyon skandalına takıldı. Ama en yüklü cezayı ödeyen Volkswagen oldu. 800 milyon dolar Fiat Chyresler grubu, 2.2 milyar dolar Mercedes ve Volkswagen ise 35 milyar dolar ödedi. Neden Volkswagen bu kadar fazla ödedi derseniz?

Amerika pazarında daha çok bu emisyon cezaları döndüğü için Amerika pazarını konuşacağım. Amerika’da satılan binek dizel arabaların %75’inden fazlası Volkswagen ve alt markalarından oluşuyor. Cezayı satılan araç başına ödediğimizi düşünürsek rakamın bu kadar fazla çıkması çok normal geliyor. 

Satılan araba sayısı fazla olunca geri çağırılan araç sayısı da fazla oluyor ne kadar fazla araç geri çağırılırsa maliyet o kadar fazla artıyor. Aynı zamanda Volkswagen’in yapmış olduğu hilenin yanında diğer markaların yapmış olduğu hileler biraz daha hilecik gibi duruyordu bu sebepten dolayı Volkswagen’in cezası biraz daha ağır oldu. Emisyon ölçümlerini aşma oranı da Volkswagen markası için 40 kat fazla olduğu söyleniyor yani az bir oran değil. 

Biraz tabi siyaset de önemli rol oynuyor. Volkswagen skandalı döneminde Amerika’nın başında Obama varken Fiat Chyresler ve Mercedes skandalı zamanında Amerika yönetiminin başında Trump vardı. Biliyorsunuz Trump çevrecilikle ilgili çok alakalı birisi değil. 

Öyle ya da böyle derken Volkswagen grubu çok sağlam fatura ödedi. Bu kötü imajı toparlamak için de elektrikli otomobil geleceğine çok hızlı bir şekilde adım attılar ve bu sektörde iyi de ilerliyorlar. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir