Database Shrink Nedir ? Veritabanı Küçültme İşlemi Nedir ?

Özellikle veritabanında yüklü miktar veri sildikten sonra yapılan shrink işlemi nedir? Database shrink nedir ve veritabanı küçültme işlemi nedir?

Her veritabanı içerisinde bir miktar veri tuttuğu için kurulu olduğu cihazda bir yer tutar. Bu tutulan bilgisayarlardaki klasörler gibi değildir. Bilgisayar klasörleri içerisinde bulunan her dosyanın kapladığı alanın toplamı kadar klasör bilgisayarın hafızasında yer tutar.

Database Shrink Nedir ?

Veritabanlarında durum bu şekilde değildir. Her bir veritabanı için varsayılan olarak bir alan tahsis edilir. Veritabanı maksimum bu alan kadar yer tutabilir. Aynı zamanda veritabanında çok fazla veri sildiğinizde bu alanda bir azalma olmasını beklersiniz, ancak olmaz. Çünkü veritabanı için bu yer tahsis edilmiştir. Bu alanı veritabanı ister kullansın ister kullanmasın.

Bu sebepten dolayı çoğu zaman veritabanında bir temizlik yapıldığında veritabanının bulunduğu depolama biriminde alan açılabilmesi için veritabanı shrink işlemi uygulanır. Shrink işlemi index bozulmalarına ve işlem esnasında yüksek kaynak tüketimine sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı işlemi yapmadan önce bir kez daha düşünmekte fayda var.

Auto Shrink Nedir?

Database shrink işleminin belli aralıklarla ya da belli koşullara bağlı otomatik olarak çalışmasını istiyorsanız veritabanınız için auto shrink özelliğini aktive edebilirsiniz.

Auto shrink işlemini aktive etmenizi pek önermem. Belli zamanlarda veritabanında çok veri silindiği için bu işlem otomatik olarak tetiklenir. Ancak sizin fark etmediğiniz bir zamanda verileriniz büyümeye başlar ise veritabanına bu veriler yazılamaz çünkü veritabanının kullanabileceği alan kalmamıştır. Bu sebepten dolayı sisteminiz çalışmayabilir ya da verilerinizi kaybedebilirsiniz. Benden size tavsiye bu özelliği pek kullanmayın 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir