Kategoriler: ArabaDiğer

Araba Sürtünme İle Gider Sürtünme İle Durur ve Viraja Girer

Sürtünme olayının hem fazla olması hem de az olması arabaların yolda gidişine olumlu yönde etki edebiliyor. Araba sürtünme kat sayısı diye bir rakam duymuş olabilirsiniz. Yolda giden kara taşıtlarında sürtünmenin etkisini bir kaç başlıkta ele alalım.

Yakıt Tüketimini Arttırır

Bir arabada rüzgar direnci ve lastiklerin sürtünmesi arttıkça arabanın yakıt tüketiminin arttığını zaten biliyorsunuzdur. Bunu özellikle son günlerde elektrikli arabalar ile çok duymaya başladık. Arabaların menzilini arttırabilmek için rüzgar direncini azaltıcı aerodinamik oyunlar yapıyorlar. Aynı zamanda sürtünme kat sayısı daha az olan özel lastikler kullanıyorlar.

Daha İyi Fren Sağlar

Bir kara taşıtı ile fren yaptığınız zaman sürtünme ne kadar fazla ise fren mesafeniz o kadar azalır ve daha kısa sürede yavaşlayabilir ya da durabilirsiniz. Arabada frene bastığınız zaman balatalar ve diskler arasındaki sürtünme sayesinde araba hızını azaltabilmektedir. Balatalar ve diskler arasındaki sürtünme ne kadar fazlaysa arabanızın fren performansı da o kadar iyi olur. Aynı zamanda lastikler ve yol arasındaki sürtünme de burada çok önemli bir detaydır. Lastikler ile yol arasındaki sürtünme ne kadar fazlaysa araba o kadar iyi bir fren performansı sergiler.

Daha İyi Viraj Almanızı Sağlar

Bir viraja girdiğinizde arabanın virajda savrulmaması ve virajı kaymadan bir çizgide çıkmasını sağlayan şey gene arabadaki sürtünmedir. Burada hava ile olan sürtünme ve baskı kuvvetinin yanı sıra arabanın lastikleri ile yol arasındaki sürtünmenin de fazla olması olumlu yönde etki etmektedir.

Uzun lafın kısası araba sürtünme ile gider, durur ve viraj alır. Kimi durumlarda sürtünmesi azalmak olumlu sonuç doğururken kimi durumlarda sürtünmeyi düşük tutmak lazımdır. Bu sebepten dolayı arabanızı kullanırken sürtünmeyi gereksiz yere arttırıcı hamleler ya da sürtünmeyi fazla azaltıcı hamleler yapmaktan kaçınmanızı öneriyorum. Araba kullanırken sürtünmeyi her zaman sağlıklı seviyede tutmak hem arabanızın sağlığını korur hem de sizin sağlığınızı korumaktadır. Araba kullanmak fizik kuralları ile dans etmeye benziyor.

Son Yazılar

Apple Tarafından Beklenen Tablet 2023 iPad Ultra Geliyor mu?

2022 yılı içerisinde Apple yenilenen iPad modellerini karşımıza çıkarttı. Ancak hepimizin beklediği iPad modeli 2022… Daha fazla oku

3 gün önce

2 Yeni Dolandırıcılık Sistemi ve iCloud Kilidi Nedir ?

Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku

5 gün önce

iCloud Öncesi Kullanılan Şu Anda Unutulanlar Apple Servisleri

Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku

6 gün önce

Elmadan Haberler 3 – iPhone SE 4 İptal Edildi – Üretim Vietnam’da

Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku

1 hafta önce

iPhone Güncelleme Sonrası Pil Sağlığı Neden Düşer ?

iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku

1 hafta önce

iPhone iOS 16.2 İpuçları – Programsız Video İndirme ve Dahası

Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku

2 hafta önce

Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır