Sakın Bu iPhone Uygulamlarını Yüklemeyin !

iPhone piyasadaki akıllı cep telefonlarına uygulama mağazası kültürünü katan akıllı cep telefonu oldu. App Store ilk çıktığı zamanlar hepimiz bu uygulamaları (özellikle bedava olanları) sorgusuz sualsiz indiriyorduk. Ancak gün ilerledikçe uygulama sayısı arttı ve sadece işimize yarayan uygulamaları indirmeye başladık. Böyle de olması gerekiyor, işimize yaramayan uygulamaları indirip de boşa iPhone’u yormaya gerek var mı? Sakın bu iPhone uygulamalarını yüklemeyin diyerek size yüklememeniz gereken bazı iPhone uygulamalarını söyleyeceğim.

Antivirüs

iPhone’a virüs bulaşır mı sorusunun cevabının evet olduğunu bu yazıda dile getirmiştim. Bu yazı sonrası iPhone’a antivirüs programı indirmek isteyebilirsiniz ancak randımanlı bir şekilde çalışan iPhone için antivirüs uygulaması bulunmamaktadır. iPhone’un güvenlik yapısı nedeniyle iPhone’da çalışan bir antivirüs uygulaması oluşturulamamaktadır. Herhangi bir uygulamanın iPhone’da antivirüs görevi gördüğü size söylenirse bilin ki o uygulama bir aldatmacadan öte değildir. Hele bir de bu uygulama sizden herhangi bir şekilde para isterse hiç bir işe yaramayan bir uygulama için boş yere para vermiş olursunuz. iPhone yapısı gereği bir antivirüse ihtiyaç duymamaktadır.

Bataryayı Gereğinden Fazla Kullanan Uygulamalar

Bilerek pilinizi gereğinden fazla kullanan uygulamaları indireceğinizi sanmıyorum. Ancak bazı uygulamalar aldığı güncellemeler ile hatalara kavuşup bataryanızın gereğinden fazla hızlı tükenmesine sebep olabiliyor. Bu tipte uygulamaları nasıl takip ederim ben diyorsanız: Ayarlar > Batarya menüsünden bataryanızı çok kullanan uygulamaları görebilirsiniz. Bu listede bataryanızı çok kullanan uygulamalar yukarıda gözükecektir. Bir uygulamayı çok az kullandığınız halde çok yukarıda gözüküyorsa veya uygulamayı siz çok az kullandığınız halde uygulamanın arkaplan kullanımı çok fazla ise bence bu uygulamayı silmeyi bir düşünebilirsiniz.

Batarya Koruma ve Hızlı Şarj Uygulamaları

Bazı uygulamalar size yüklendikten sonra iPhone’un şarjının daha uzun süre dayanacağını ya da iPhone’un daha hızlı şarj olacağını vaat ediyorlar. İşte bu tamamiyle yalandır! Hele bir de bu tipte uygulamaların paralı olduğunu görüyorum. Gerçekten bu uygulamaları satın alanlara üzülüyorum. Pil sağlığını korumak, pil kullanımına müdahale ve hızlı şarj gibi işlemler uygulama katmanı tarafından yapılamaz. Bu tipte işlemler iOS işletim sistemi katmanında yapılabilmektedir. Eğer şarjınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız iPhone’un bazı ayarlarını zaman zaman kapatıp açmanızı öneririm. Bunu manuel yapmaktansa kısayol ya da otomasyon kurmanızı öneririm.

Bu iPhone Uygulamalarını Yüklemeyin

Sideload Uygulama Mağazaları

Her yeni iPhone alışınızda aslında App Store için de para veriyorsunuz. App Store, bu güne kadar oluşturulmuş uygulama ve oyunları kontrol edilen en güvenli uygulama mağazalarından birisidir. Apple, bu mağaza sayesinde telefonlarını güvenilir kılabiliyor desek yeridir. Avrupa Birliği’nin baskısı nedeniyle Mart 2024’te Apple da App Store harici uygulama mağazalarının yüklenmesini iPhone’a mümkün kılacak gibi duruyor. Ancak bana kalırsa bunun için de çok fazla kural olacaktır. Şu anda ortalıkta bulunan Apple Store harici mağazaları iPhone’unuza kurmanızı önermiyorum.

VPN

App Store’da çok fazla VPN seçeneği bulunuyor. Bu VPN uygulamalarının bir çoğu ücretsizken büyük oranda olanı da aylık bazlı üyelik gerektiriyor. VPN sayesinde ağ trafiğinizi gizli tutabiliyorken tanımadığınız insanların ağ trafiğiniz sayesinde tüm bilgilerinizin ele geçirilmesine neden olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı kullanacağınız VPN uygulamasını gerçekten çok iyi seçmelisiniz.

Farklı Web Tarayıcısı

Hepimizin bildiği üzere iPhone karşımıza Apple tarafından geliştirilen Safari isimli web tarayıcısı ile geliyor. Her gelen iOS güncellemesi ile Safari yeni özelliklere kavuşuyor ve gelişiyor. Safari dışında Google Chrome ve Firefox gibi çok iyi web tarayıcılar App Store’da bulunuyor. Bu tipte başarılı web tarayıcıların yanı sıra bir de sizin ağ trafiğinizi takip etmek isteyen kötü niyetli web tarayıcıları da var. Bu tipteki web tarayıcıları kullanmaktan kaçının.

Temizleyici Uygulamalar

Mobil cihazlarda bizi en çok kısıtlayan 2 kaynak: şarj ve depolama hafızasıdır. Depolama hafızasını açabilmek için temizleyici sınıfındaki uygulamaları indirmenize gerek olduğunu düşünmüyorum. Temizleyici uygulamaları çoklanan fotoğraf ya da kişilerinizi bulup bunların bir tanesini silebiliyor. Ancak iOS 16 da bunları yapabiliyor. Boş yere başka uygulamalara verilerinizi okuma izni vermeye değer mi? Aynı zamanda uygulamalarınıza ait çerezleri de Ayarlar > iPhone Saklama Alanı bölümünden temizleyebilirsiniz.

Gereksiz Yere Pahalı Uygulamalar

Döviz kurundan mıdır başka bir sebepten midir nedir tam olarak bilemiyorum ancak bir çok uygulama hak etmediği paralara satılıyor. Bu sebepten dolayı siz siz olun bir uygulamaya para vermeden önce bu işi yapan çevrimiçi araç ya da alternatif ücretsiz uygulamalara bir göz gezdirin. Sonuçta para kolay kazanılmıyor.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir