2023 Yılında iPhone 12 Hala Neden Apple’ın Sitesinde Satılıyor?

2020 yılında tanıtılan Apple’ın iPhone modeli 2023 yılında hala neden Apple’ın web sitesinde sıfır bir şekilde satılıyor, bunu hiç merak ettiniz mi? Evet, iPhone 12 kötü bir cihaz değil ancak aradan geçen 3 yıla rağmen 2023 yılında iPhone 12 neden hala satılıyor?

1970’li yılların sonlarında doğru popülerleşen ve günümüzde de kullanılan Versiyonlama adı verilen bir politika ile doğrudan ilgilidir. Herhangi bir ürünün farklı fiyatlara farklı versiyonlarını sunmak olarak bunu açıklayabilirim. Apple’ın yıllardır yaptığı politika size tanıdık geldi değil mi?

İlk iPod 5GB’lık saklama alanı ile 399$’a 10GB saklama alanlı modeli 499$’a satılıyordu. Aynı ürünün farklı depolama seçeneklerine sahip 2 farklı modeli bulunuyordu. Apple bu sayede kullanıcıları depolama alanı büyük olan modele yöneltiyordu. Biliyorsunuz ki marka pahalı cihazdan daha fazla kar elde edebiliyordu. Aynı zamanda bütçesi kısıtlı olan kullanıcılar da aynı ürünün farklı bir versiyonunu satın alabiliyordu.

Apple bu stratejiyi yıllardır iPhone ve diğer modellerinde de kullanıyor. Saklama alanı versiyonlarına ek artık Apple kullanıcılara aynı ürünün farklı saklama alanına sahip versiyonlarının yanında aynı ürünün farklı modellerini de piyasaya sunuyor.

2023 Yılında iPhone 12 Neden Hala Satılıyor?

Piyasada bulunan en güncel iPhone modeli için konuşursak karşımızda 36.000 TL’ye iPhone 14 var. Ekranı daha büyük bir iPhone isterseniz size Apple, 40.000 TL’ye iPhone 14 Plus’ı sunuyor. Daha güçlü ve özellikleri daha iyi bir iPhone isterseniz 46.000 TL’ye iPhone 14 Pro ve ekranı büyük olup daha iyi özelliklere sahip bir cihaz isterseniz karşınıza 50.000 TL’ye iPhone 14 Pro Max çıkıyor. Ülkemiz için konuşursak son model bir iPhone modelini 36.000 TL’ye de 50.000 TL’ye de alabilirsiniz. Hatta hafızası en üst iPhone 14 Pro Max’i tercih ederseniz üst limit 64.000 TL’ye çıkıyor.

Baktığımız zaman Apple, bu fiyatlar ile bütçeye uygun bir akıllı cep telefonu piyasaya sunmamış oluyor. Apple bütçe dostu akıllı cep telefonu ihtiyacını iPhone SE ile karşılıyor. 18.500 TL’ye satılan bu akıllı cep telefonu bence pek de bütçe dostu değil ama ülke dışı şartları ve Apple düşüncesine göre gayet bütçe dostudur. iPhone 14’ün yaklaşık yarısı bir fiyata satılıyor. Son model bir iPhone ve iPhone 14’ün yarı fiyatına satılıyor.

Peki ya iPhone’un klasik ana ekran tuşlu tasarımına bu parayı vermek istemeyen, sıfır iPhone almak isteyen ve cebinde iPhone SE almaktan daha fazla parası olan kullanıcılara Apple ne satacak? İşte burada tam olarak 27.000 TL’ye satılan iPhone 12 devreye giriyor.

Potansiyel müşteriler 36.000 TL vermeden 27.000 TL’ye Apple’ın yeni tasarım diline, FaceID ve arka tarafta bulunan çift kameraya sahip sıfır bir iPhone alabiliyorlar. iPhone’u oluşturan bileşenlerin maliyetleri yıldan yıla düştüğü için eski modellerin Apple’a olan maliyetleri de düşüyor.

Böylece Apple, eski üst seviye modellerini satmaya devam ederek iPhonelar’ı daha geniş bir fiyat aralığında sunabiliyor. Apple’ın amacı tabiki de daha fazla müşteri çekebilmek ve gelirlerini en üst düzeye çıkartabilmektir.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir