2021 Yılın Otomobili Volkswagen ID 4 Oldu

2021 yılı henüz bitmemiş olsa da 2021 2021 yılın otomobili ödülünü Volkswagen ID 4 aldı bile. Bu senenin şampiyonu Almanlar oldu ve üstelik elektrikli bir arabayla şampiyon oldular. Alışılmışın dışında bir olay diyebiliriz. Tabi gelecek elektrikli arabalarda diyoruz ve elektrikli arabalar da donanımsal anlamda dolu oluyorlar yani artık ödülleri de toplamaya başlıyorlar.

2021 Yılın Otomobili

Volkswagen ID 4 bildiğiniz üzere ülkemizde olmasa da ülke dışındaki Volkswagen bayilerinde yerini almış bir elektrikli SUV modelidir. Araç güçlü motor seçenekleri ve uzun menzil değerlerine sahip olması ile başarılı sayılıyor. Aynı zamanda donanımsal olarak doluluk seviyesi de yabana atılacak gibi değil. Park mesafe kontrolü, otomatik fren manevra sistemi, yaya algılama, şerit takip asistanı, acil frenleme fonksiyonunu içeren ön bölge asistanı ve adaptif hız sabitleyici araçta bulunuyor.

2021 Yılın Lüks Otomobili

Diğer bir ödül alan araç da Mercedes S serisi oldu. Arabalardaki lüksün, prestijin ve konforun zirvesi olarak gösterilen bu araba yılın en iyi lüks otomobili oldu. Her ne kadar bence tasarımı Mercedes S serisi heybetini yansıtmıyor olsa da araba gerçekten çok lüks hakkını yiyemem. Çeşitli uyarıları yola projeksiyon olarak yansıtabilen farları, adaptif aktif süspansiyon sistemi, Burmaster 4d ses sistemi, 64 farklı ambiyans aydınlatması, konforlu koltukları, parfüm sistemi, sesle kontrol edilen konfor özellikleri, Radar, LiDar ve Ultrasonik sensörler sayesinde otonom sürüş ve sayamadığım daha nice teknolojik özellik…

2021 Yılın Performans Otomobili

Performans kategorisine bakarsak yılın en iyi performans otomobili Porsche 911 Turbo oldu. Porsche’nin ikonik modeli 911’in 992 bu listedeki 3. alman otomobil oluyor. Almanlar boşa iyi makinalar yapıyor demiyorum. Acaba torpil var mıdır bu ödüllerde neyse 911’i konuşalım. Hacmi 3.8 litre olan çift turbo beslemeli H6 (Boxer 6 silindir) motorundan 580 bg güç, 750 Nm tork üretebilen makinenin 0-100 km/h ivmelenme değeri ise coupe için 2.8, cabriolet için 2.9 saniye olarak açıklanmış. Azami sürat ise 319 km/h ile sınırlandırılmış. elektrikli araba değil bu araç ve 3 saniyenin kıl payıyla da olsa altında bir 0-100 değeri gerçekten çok iyi. 

Porsche Dinamik Şasi Kontrolü, alçaltılmış süspansiyon, spor egzoz gibi detaylarla süslenebilen araçta adaptif hız sabitleyici, şerit takip asistanı, çevre görüş sistemi ve gece görüş asistanı gibi teknolojik özelliklere de kavuşabiliyor.

2021 Yılın Şehir Otomobili

Yılın Şehir otomobili ödülünü bir Japon alıyor. Tamamiyle elektrikli küçük Honda modeli olan Honda E yılın şehir otomobili oldu. Şehir otomobili için güzel bir araç sonuç olarak boyutları itibariyle küçük ve şehir içinde içten yanmalı motor derdi ile uğraşmaya son. Ancak bu araç hakkında çok konuşmayacağım çünkü kanalda bu araç ile ilgili bir video bulunmaktadır. Eğer bu videoyu izlemediyseniz aşağıdaki açıklama satırından ya da köşedeki karttan bu araçla ilgili videoyu izleyebilirsiniz. 

2021 Yılın En İyi Tasarımlı Otomobili

Yılın En İyi Tasarımlı Otomobili de Land Rover Defender’a verildi. Bu araç olaylı bir araba. Defender tasarımı mini cooper gibi Bettle gibi ikonikleşmiş bir araba tasarımıydı. Yıllardır bu tasarım yenilenmedi ve yenilenmesi teknolojikleşmesi de gerekiyordu. Bu konu kapsamında Land Rover yeni defenderı tanıttı. Kesinlikle teknolojik bir arazi canavarıydı bu. Kimisi klasik defender gibi mekanikten uzaklaşmış elektronik donanımlara kavuştuğu ve tasarımın bozulduğundan şikayetçi olmıuştu ancak bence çok güzel bir arabaya dönüşmüştü bu model. Bu kadar eleştiriye rağmen yılın en iyi tasarımlı otomobili seçildiğine göre tasarımı beğenilmiş. zor bir kategori aslında bu sonuçta tasarım göreceli bir kavram neyse.

Geçtiğimiz yıllarda bu ödülde bir de “Dünyada Yılın En İyi Çevreci Otomobili” kategorisi bulunuyordu. Fakat bu kategori ortadan kalktı. Arabalarda artan çevrecilik akımı ve elektrikli araçlar sayesinde bu ödül elektrikli araçlarla ilgili farklı bir ödüle dönüşeceği söyleniyor.

VİDEO

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir