1 Milyon Yazılımcı Projesi Hakkında Yorumlarım

Hazine ve Maaliye Bakanımız Berat Albayrak tarafından duyrulan 1 milyon yazılımcı projesi ülkemizi yazılım sektöründe dünyanın lider ülkeleri arasına sokacak devrim nitelğinde bir proje olarak lanse edildi. Zaten ülkemizin yazılım sektöründe büyük ölçekli bir projeye kesinlikle ihtiyacı vardı.

Neden İhtiyacımız Vardı ?

Ülkemiz ekonomik açıdan çok iyi bir süreç içerisinde değil özellikle de Covid-19 virüsü sonrasında. Ülkemizin ekonomik olarak kalkınabilmesi için çeşitli kalkınma planları oluşturuluyor (Kalkınma Planı). Sadece biz değil tüm dünya ekonomisi zor günler yaşıyor bunun aksini iddia edemeyiz. Buna örnek olarak Almanya ekonomisini verebiliriz.

Ekonomi Sektörleri Ne Durumda ?

Ağır sanayi konusunda ülkemiz zaten çok iyi bir yerde diyemeyiz. Ağır sanayi derken otomotiv parçalarını birleştirmeyi kast etmiyorum. Petrol çıkarıp işleyip satmak veya nükleer santrallerden bahsediyorum.

Turizm ülkemizin cari açığının kapanmasında en etkili olan sektörlerden birisidir. Ancak Covid-19 yüzünden belki de en fazla darbeyi turizm sektörü aldı. Ülke dışından turist gelmesi kısıtlamalar yüzünden büyük bir problem. Bu şekilde bir problem olmasa da siz ne kadar dezenfekte edilmiş olsa da dün bir başka ülkeden gelmiş birisinin yatmış olduğu otel odasında yatmak ister misiniz ? Corona virüsünün plastik yüzeylerde 2 – 3 gün yaşadığını biliyoruz (Hürriyet).

Tarım ve hayvancılık sektörü bizim ülkemizin belki de bel kemiğiydi. Ülkemiz çok iyi bir tarım ülkesiydi. Toprağımız verimli ve 4 mevsim sayesinde çeşitli meyve ve sebzeleri ekebiliyorduk. Covid-19 yüzünden tarladaki hasatlar şu anda toplanamıyor veya toplanması aksayabiliyor. Çünkü toplamak için işçi tarlaya gelemiyor. Hayvancılık diğer sektörler kadar etkilenmemiş olsa da ülkemizin ekonomisini sadece hayvancılık ile kalkınamaz bizim katma değeri çok daha yüksek işler yapmamız gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik olarak kalkınmasının belki de en pratik yolu yazılım sektöründen geçiyor.

Yazılım sektörü yapısı gereği ile çok fazla ham maddeye ihtiyaç duymaz. Yazılım sektöründe kas gücünden çok beyin gücü önemlidir. İnternet bağlantısı ve bir bilgisayar ile çok büyük projelere imza atabilirsiniz. İnternetinizin çok yüksek hızda olması ya da bilgisayarınızın çok güçlü olması da gerekmemektedir. Hal böyle olunca maaliyet diğer sektörlere göre çok daha düşük olabiliyor. Yazılım sektörünün katma değerinin yüksek olması sayesinde yaptığınız işten kat ve kat fazlasını kazanabilirsiniz. Şu anda büyük yazılım firmalarının ekonomisi bir çok ülkenin ekonomisinden daha büyük.

Türkiye’nin Yazılım Geliştirip Satması Gerekiyor

Kesinlikle ülkemizin yazılım geliştirip bunu hem iç pazara hem de dış pazara satması gerekiyor. En pratik şekilde ekonomimizi yazılım ile toplayabiliriz. Bunun için de bize hızlı bir şekilde nitelikli yazılım geliştiricileri lazım.

Hızlı ve güvenli bir şekilde yazılım kursları vermemiz gerekiyor. Bu görevi özel bir kuruma verebilirdik ancak sosyal bir devlet olduğumuz için bu görevi devletimiz üstlendi. Cumhurbaşkanımızın isteği doğrultusunda 1 Milyon Yazılımcı Projesi başlatıldı. Cumhurbaşkanımızdan beklediğimiz kararlılıkta yüksek hacimli bir proje oldu.

Fikir çok güzel ama…

Bildiğim kadarı ile bu platform bir süredir açıktı. Ancak şu günlerde dile getirildi ve yeni içerikler gelmeye başlıyor. Sıfırdan bu şekilde bir projeye başlamak bize biraz vakit kaybettirmedi mi ? Zaten internet üzerinde bu konularda bir çok eğitim videosunu bulunuyordu. Bunları alabilirdik. Konularında akademik olarak araştırma yapmış çok iyi eğitimcilerimiz var. Bu kişiler ile video çekilemez miydi ?

Youtube ve Udemy gibi bir çok platformda eğitim videoları bulunuyor. Bu güne kadar herhangi bir okula ya da kursa gitmek istemeyen ancak yazılım konusunda kendini bir yere getirmek isteyenler bu platformları kullandılar.

1 Milyon Yazılımcı Projesi Bu Platformlardan Farklı

Bu platformlardan bizim projemiz çok daha farklıdır. Bizim projemizde de Udemy’de olduğu gibi sertifikasyon programı vardır ancak bizim projemizin bir de CV havuzu bulunmaktadır. Platforma üye olan herkes bu havuz içine CVsini bırakabilecek. BTK Akademi üzerinden bitirdiğimiz kursları CVye ekleyebileceğiz.

Peki ben eğitim videolarını açtım ve başka sekmede internetten dolandım ya da eğitim videolarının sesini kapattım. Tüm eğitim videoları bitti ben bu setleri CVme ekleyebilecek miyim ? Herhangi bir teknik mülakat tarzı ya da proje tarzı bir şey olacak mı ? Hiç bir şey sadece video izleyerek ya da okuyarak öğrenilemez biraz elimizi taşın altına koymak gerekir.

Ben bir iş veren olarak bu havuzdan bir kişiyi çalışan olarak aldığım zaman bana ne gibi bir avantajı olacak bu kişinin ? Kariyer.net ya da şirketlerin kendi havuzları gibi bir çok platform var cvleri biriktirdiğimiz, buranın farkı nedir ? Evet, alanında BTK tarafından oluşturulan bir yazılım setini bitirmiş belli bir bilgi seviye olacak. Ancak bunun dışında bu kişiye karşı ödediğim maaşlarda bana devlet tarafından bir yardım yapılacak mı ?

Eğitim seti izleyerek bir şeyler öğrenmek belki de bir şeyleri öğrenmenin en pratik ve en verimli yolu olabilir. Ancak bazı durumlarda yeni bir programlama dilini ya da yeni bir kütüphaneyi video izleyerek öğrenemeyiz. Çekilmiş bir video yoktur ya da bir gün videoları üretenin bizler olması gerekebilir. Bundan dolayı döküman okumak ve dökümandan bilgi edinmek vaz geçilemeyecek bir yöntem olacaktır. Biz balık tutmayı mı öğreneceğiz bu platform ile balığı mı bize verecekler ?

Şu günlerde yazılımcılar çok kazanıyor ya da yazılım sektörü çok yükselişte gibi bir algı var. Ancak altında çok değerli ve değeri git gide yükseliyor. Altın talep var diye değerli. Eğer altına talep olmazsa altın, ceviz kırmaktan başka bir işe yaramayan bir şey olur. Piyasada çok altın olursa da altının bir değeri kalmaz.

1 milyon yazılımcı açığı şu anda ülkemizde var mı ? Eğer yok ise BTK kursları sayesinde eğitim seti bitiren kişilere de bu sektörde kendi işlerini kurmaları için bence bir destek verilmeli. Küçük çaplı bir yazılım ofisi 2 – 3 uygulama ile sektöre atıldıktan sonra kendileri dahil bir çok kişiye istihdam verebilir. Bununla beraber ilerleyen günlerde ülkemizi temsil edecek yerli ve milli bir yazılım şirketi de olabilir.

Yazılımcılar Arası Rekabet Artacak

Her 2 yıllık ve 4 yıllık üniversitelerimiz yazılımcı mezunlar veriyor. Açıktan evde ya da usta – çırak ilişkisi ile kendilerini geliştiren yazılımcılar ortaya çıkıyor. Bir de 1 milyon yazılımcı ortaya çıktığı zaman yazılımcılar arası rekabet çok daha kızışabilir ve yazılımcılığın bir değeri kalmayabilir.

Özetle bu şekilde bir projenin devlet tarafından başlatılması çok iyi tahmin ediyorum ki bu konuda bir kaç imkan daha sunulacaktır. Bu işi sadece devlete yüklemek çok iyi sonuçlar doğurmaz. Bu 1 milyon kişinin kendi başlarına da kendilerini çeşitli projeler ve dökümanlarla geliştirmeleri gerekir. Bu konuda yazılım geliştirme kategorisindeki yazıları da takip edebilirsiniz.

Video içeriklerine baktığım zaman yazılım geliştirme sürecinde ara eleman yetiştirmek gibi bir içerik listesi anladım. Tabi yanlış anlamış olabilirim ancak analitik düşünme gibi yazılım geliştirme sürecinde çok önemli kavramları ele alan videolar göremedim. İlerleyen günlerde yeni videoların geleceğini de unutmamak lazım.

Daha çok bir programlama dili ya da araç üzerinde sıfırdan uzmanlaşmak için üretilmiş içerikler gördüm. Peki ya bu programlama dili ya da araç işlevini yitirirse ne olacak ? Buradaki video eğitimlerini bir şeyi öğrenmek için kullanmanın yanı sıra yeni bir programlama dili ya da yeni bir teknolojiyi öğrenmeyi öğrenmek için kullanmak çok daha etkili olacaktır.

Bu eğitim programına başvuran herkes için başarılar diliyorum. Umarım hayatlarının ileriki evrelerinde buradan öğrendikleri bilgileri yorumlayarak ve geliştirerek çok iyi projelere imza atarlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir